Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 08:49 - Вестниците пишат...
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 209 Коментари: 0 Гласове:
0





/ Последна редакция: 07:32 /
27 септември 2010 06:38

imageв. "ДНЕВЕН ТРУД": "Виното само от грозде"
Нов регламент, според който вино ще може да се прави само от грозде, обмисля земеделското министерство. „Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино", заяви пред „Труд" агроминистърът Мирослав Найденов, който вчера даде старт на гроздобера в Харманли. Министърът уточни, че не става дума за стандарт, а за регламент по аналогия с млечните продукти. При тях, ако сиренето съдържа палмово масло, не може да бъде наричано сирене, а се продава под друго наименование. България иска да защити пред Брюксел гроздовата ракия като национален продукт, съобщи още Найденов. Ако това стане, акцизът за напитката ще бъде преференциален - наполовина от сегашните 4,40 лв./литьр. За целта трябва да убедим ЕС, че произвеждаме ракия преди останалите държави от региона, които също ползват наименованието.

в. "24 ЧАСА": "Гражданка иска да се освободи от ЕГН, съди държавата"
Съдия по вписванията заведе безпрецедентно дело срещу задължителното за всеки ЕГН. Номерирането на личността уронва честта и достойнството, гарантирани в конституцията, смята Здравка Велинова. Тя припомня, че след Втората световна война номерирането на хора е обявено за престъпление без давност. Процесът на съдия Велинова срещу егенетата ще се гледа на 13 октомври във Върховния  административен съд. Велинова, която е вярваща православна християнка, вижда в насилственото номериране посегателство срещу нейната личност и Божия закон. И други вярващи правят административни опити да се откажат от своето ЕГН. Едни пишат до омбудсмана, други до патриарха.

в. "СТАНДАРТ": "Кметица завлече половин милион"
Дори и от най-бедната община може да се открадне половин милион. Това доказа кметицата на Ракитово Емилия Еленкова. Тя е пръснала 333 870 лв. за книги през миналата година. И понеже томчетата вероятно не са стигнали, до 21 юли т.г. Еленкова е напазарувала четива за още 133 бона. Жаждата за просвета е похвална, но лошото е, че никой не е видял книгите. Общината няма библиотека.

в. "НОВИНАР": "И ракията вече ще е със стандарт"
С 50 % може да падне акцизът на гроздовата ракия, ако България успее да регистрира продукта като национален в Европейския съюз. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри гроздобера в Харманли в неделя. В условията пише, че страната ни трябва да докаже, че 25 % от съдържанието на ракията се прави от винен дестилат, а не от житен. В момента на пазара ракията, която се предлага у нас, е 10 % от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка, уточни той. „За да можем да докажем, че това е национален продукт и да искаме преференциите по отношение на ракията, трябва да докажем, че 25 % от ракията се прави от винен дестилат", каза Найденов.

в. "ДНЕВНИК": "Туризмът с най-голям ръст на задължителните заплати"
Поне 1.3 млн. души от догодина ще получават по-високи официални заплати. Работодателите и синдикатите се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година. В останалите 44 сектора не беше постигнато съгласие и министерството на труда служебно ще определи с колко да се вдигнат праговете, които играят ролята на задължителни минимални заплати. За пръв път синдикатите и работодателите се договарят за толкова малко отрасли. Причината е, че бизнесът е против административно повишаване на възнагражденията, защото, освен че изкуствено се увеличават разходите за служители с ниска квалификация и производителност, в крайна сметка ще нарасне и делът на сивата икономика. Според профсъюзите и министерството пък ефектът ще е точно обратен.

в. "КЛАСА": "Почетният консул Прокопиев се крие от правосъдието в Сингапур"
Бизнесменът Иво Прокопиев обяви, че напуска страната с цялото си семейство. Малко преди това медиите, близки на кръга "Капитал", съобщиха, че е застрашен животът на бизнесмена. Така информацията за емиграцията на кредитния милионер и бивш журналист трябваше да предизвика съчувствие сред народонаселението и съпричастност у властите. Случайно или не, в публичното пространство се появи името на държавата Сингапур, накъдето се отправя фамилията. Мнозина откровено се изненадаха, защото Иво, макар и бутафорно да звучи, е почетният консул на Канада у нас. Други предположиха, че дестинацията Сингапур е посочена за заблуда на противника. Трети пък намекнаха, че семейството просто е отпрашило за родния Разград.

в. "СЕГА": "Държавата ще погаси едва 1/3 от дълга си към бизнеса"
Държавата ще плати само 1/3 от парите, с които задлъжня към бизнеса през 2009 г., предупреди шефът на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Фирми от различни браншове имат да получават към 660 млн. лв. по изпълнени договори, а седмица преди изтичане на крайния срок по схемата през Българската банка за развитие (ББР) - 30 септември, са разплатени едва 200 млн. лв.

cross-bg.net
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1033151
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930