Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 08:39 - Димитър Стоянов: ЕП пропусна шанса си да реши циганския проблем
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 268 Коментари: 0 Гласове:
0



    Петък, 10 Септември 2010г. Автор: в. Атака       Доул и Киркхор специално благодариха на АТАКА за подкрепата на резолюцията на ЕНП и консерваторите за ромите

Европарламентът пропусна шанса си да изготви общ план за решение на циганския проблем. Така евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов коментира приетата от депутатите резолюция за ромите, която бе предложена от социалистите и подкрепена от либералите, зелените и комунистите. Резолюцията по циганския въпрос, предложена от ЕНП и консерваторите и подкрепена от АТАКА не събра достатъчно гласове, макар че в нея се настоява за изготвянето на обощоевропейски план, който да гарантира решение на наболелия проблем в дългосрочно бъдеще и който да разпредели по равно отговорностите и задълженията на всички страни-членки. Въпреки че документът не мина в пленарна зала, Джоузеф Доул, председател на групата на Европейската народна партия и съпредседателят на групата на консерваторите британецът Тимъти Киркхоп специално благодариха на Димитър Стоянов за подкрепата на АТАКА.
Приетата от ЕП директива е просто набор от думи, без да съдържа какъвто и да е намек за конкретни действия, коментира Стоянов. Напомняме, че в своето изказване преди два дни той се обяви за изготвянето на общоевропейски план за дългосрочно решаване на проблема, а подобна идея лансира и шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Евродепутатът от АТАКА определи гласувания от депутатите документ като твърде агресивен, за сметка на отхвърления, който освен умерен бил и съвсем конкретен. Тезата на Стоянов защити и другият евродепутат от АТАКА - Слави Бинев. Пред Нова телевизия Бинев подчерта, че с репатрирането на ромите от Франция Европа показва двойни стандарти. “Тук не става дума за такива стандарти само за циганите, тук става дума за България въобще, нещо, което не трябва да се допуска”, обяви Бинев.
Европарламентът прие вчера резолюцията за ромите с 337 гласа. 245 депутати гласуваха против. В нея парламентът изразява силна тревога от мерките за експулсиране на роми и чергари, предприети срещу тях от френските власти, както и от властите в други европейски страни. В резолюцията се настоява Франция и други страни незабавно да прекратят експулсирането на роми. В приетия текст се отправят критики към неотдавнашната среща за имиграцията и свободното движение, организирана в Париж от френското правителство. В резолюцията се казва, че тези въпроси са от компетенцията на Европейския съюз. "Този подход е съпътстван от вълна на заклеймяване на ромите и очерняне на циганите в политическото говорене", гласи текстът. "Правото на всички граждани на Европейския съюз и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно в целия Европейски съюз е стълб на гражданството в съюза, както е дефинирано в договорите", се казва в резолюцията. Десноцентристкото правителство на президента Никола Саркози е под обстрел от критики, откакто започна системно връщане в страните им на роми, живеещи в нелегални лагери или доброволно, с изплащане на 300 евро на човек, или със заповед за експулсиране на онези, които заплашват обществения ред, напомня ДПА.
Франция изтъква, че премахването на лагерите и връщането на ромите в страните им протича съобразно френските и европейските закони. Европейската комисия обяви във вторник, че като цяло приема гаранциите, дадени от Париж, но че ще следи отблизо развоя на събитията, отбелязва АФП.


Тагове:   Стоянов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1033152
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930