Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 07:24 - 200 души се биха в джамия
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
1



    image Виж галерия 1 2 »

Над 200 мюсюлмани посрещнаха с юмруци вместо с молитва свещения за следовниците на исляма месец Рамазан. Във вторник вечер Джумая джамия в Пловдив се превърна в арена на саморазправа между последователите на двата “мюсюлмански синода” - на Недим Генджев и на Мустафа Хаджи.

Пред “Дарик” радио шефът на джамийското настоятелство Ашим Асан обяви, че в атаката на храма сред хората на Мустафа Хаджи били и трима пияни депутати на ДПС, от които той разпознал само Тунджай Наимов. Обвиненият не бе открит, но колежката му Петя Раева го защити, като каза, че това не е възможно.

В Пловдив посрещнаха Рамазана с ножове

Битката между двата мюсюлмански “синода” стигна дотам следовници на исляма у нас да посрещнат свещения месец Рамазан не с молитва, а с ножове. Във вторник вечер в легендарната Джумая джамия в Пловдив настанало истинско меле между последователите на нерегистрирания, но избран за главен мюфтия Мустафа Хаджи, и възстановения от съда за шеф на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев. Стигна се дотам в скандала да бъдат замесени и депутати от ДПС с обвинението, че са били дори пияни.

Джамията станала истинска бойна арена, разказаха очевидци. Към 21 ч близо 200 мюсюлмани се събрали на редовната вечерна молитва, когато настанала суматоха. В залата влезли представители на старото ръководство на храма, а молитвата водел имам от хората на Генджев. “Молехме се, когато нахлуха тези хора. Искаха да се настанят в мюфтийския кабинет, но новият говорител на джамията се бе заключил вътре. Отказа да ги пусне, но те с шут разбиха вратата. Настана пълен хаос, сякаш сатаната дойде.

Жени и деца се разпищяха, започнаха да бягат”, разказва Ашим Асан, новият председател на джамийското настоятелство (човек на Недим Генджев).

Пред “Дарик” радио Асан твърди, че атаката срещу джамията била предвождана от трима пияни депутати от ДПС, бившия районен мюфтия на Пловдив Осман Хилми, бившия председател на джамийското настоятелство Хасан Али и бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи. Те дошли с около стотина човека. “Всички лъхаха на алкохол, сред тях имаше депутати и мюфтии от околните родопски села. От народните представители разпознах само бившия зам. областен управител Тунджай Наимов”, казва пред “Дарик” Ашим Асан.

“Труд” не успя да се свърже със споменатия депутат. Телефонът на Наимов беше цял ден изключен. Другата представителка на ДПС в парламента от Пловдив-окръг - Петя Раева, бе категорична, че информацията не може да е вярна. “Абсолютно е невъзможно! Колегата е културен и цивилизован човек”, защити го Раева. Тя не беше чувала за такъв скандал.

Един от противниците на Асан извадил нож, а насреща му се препречил редови богомолец. Той извикал: “Махай се от пътя ми, че ще те резна.” Друг пък разкъсал ризата на представителя на новото ръководство и го блъснал по стълбите. Счупено било стъклото на една от вратите на джамията. Бившият районен мюфтия Осман Хилми (от хората на Мустафа Хаджи) успял да се добере до микрофона и започнал да произнася молитва. Когато пристигнали полицаите, Хелми извикал: “Това е несправедливост.”

В мелето пострадал и един от сотаджиите, които пазят джамията. Според Асан, цитиран от “Дарик” радио, особено деен бил бившият секретар на пловдивското мюфтийство Кемал Рашид.

“Навремето го хванаха в баните на джамията да прави секс с наркопласьор и го изгониха”, казва Ашин Асан, цитиран от “Дарик” радио. Той имал информация, че са раздавани по 20 лв. на ромите в кв. “Столипиново”, за да атакуват джамията.

Мюсюлманите останали до късно през нощта в храма. Преди няколко дни в спор кой да ръководи джамията бе пребит имамът Кемал Рашид. Новото ръководство на джамийското настоятелство, начело с Ашим Асан, показва решение на Окръжния съд, с което е обявено за легитимно, но от старото твърдят, че могат да го обжалват.

trud.bg



Тагове:   джамия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032380
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930