Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 17:05 - Комисийо, не ни проверяваш за каквото трябва
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
0



  След като преди седмица комисарят по паричните въпроси и икономиката Оли Рен заяви в Брюксел, че Европейската комисия е притеснена от бюджетните данни на България и че ще бъде изпратена мисия в София, която да провери тяхната достоверност, във вторник в Страсбург той доразви тезата си и каза, че според него страната нарушава договора за Европейския съюз и намекна, че ще има наказателна процедура.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Рен не е глупак и знае откъде изгрява слънцето. В понеделник канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози поискаха след срещата си в Берлин финансово неизрядните страни в ЕС да бъдат лишени от право на глас. Едно обвинение в нарушаване на договора за ЕС е прекрасен формален повод волята на големите в Съюза да бъде изпълнена.

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в които Еврокомисията има авторитет; за по-голямата част от континента в Брюксел седят едни скъпо платени бюрократи, чийто най-голям проблем е как да направят така, че огромните им заплати да изглеждат оправдани и поради това бълват един куп безсмислени директиви, като например за дебелината и дължината на краставиците.

Не че в България не се коментират заплатите на еврокомисарите и техните често пъти отявлено бюрократични приумици, но една немалка част от българите гледат на Брюксел като на последна надежда за реформи в политиката и икономиката, които вече 13 правителства (кабинетът на Бойко Борисов е 13-ият след 1989 година) не успяват да направят.

Проевропейски настроените българи очакваха и очакват Европейската комисия и изобщо онова нещо, което в България се нарича със събирателното име Брюксел, да тури ред в държавата, понеже вече близо 21 години ние сами не успяваме. Грубо казано, мнозина българи очакват Брюксел да направи с българската икономика и българската политика това, което направи валутният борд с българския лев – от парична единица с няколко нули го превърна в константна величина.

Изявленията на Рен от последните няколко дни наглед са в тази посока, но всъщност изместват значително фокуса: от това дали България навреме и коректно е посочила бюджетен дефицит от 3,8 процента по никакъв начин няма да се промени съществено нито общата рамка на Европейския съюз, нито дори общата рамка в България. Понеже в абсолютни числа бюджетен дефицит от 3,8 на сто е равен на около 500 милиона лева – има-няма 250 милиона евро.

Само за сравнение – бюджетният дефицит на Гърция е близо 30 милиарда евро, а на Великобритания е 178 милиарда паунда, горе-долу 200 милиарда евро. Това вече са цифри, както биха казали софийските тарикати. При това предходните правителства в тези две държави – съответно на Константинос Караманлис и на Гордън Браун – откровено заблуждаваха Европа с фалшиви статистически отчети. На всичкото отгоре британският бюджетен дефицит може да порасне още, понеже новото правителство на Обединеното кралство, досущ като това на България, ката ден се натъква на финансово необезпечени договори.

Като е толкова храбър Оли Рен, нека прати проверка и да заплаши с наказателна процедура Дейвид Камерън. Да видим дали после няма да си търси нова работа.

Ама това е лирично отклонение.

Думата е, че Еврокомисията криво разбира своята роля спрямо страни като България. Брюксел би укрепил авторитета си в България, ако примерно разследва по-отблизо защо вече трета година след приемането в ЕС в редица сектори в страната няма реална конкуренция.
Ето малко конкретика. През 2003 година Европейската комисия прие директива за либерализацията на енергийния пазар, според която гражданите са напълно свободни да сменят своите доставчици, имат право на прозрачност в договорните клаузи и на защита срещу недобросъвестни и подвеждащи практики и умишлена дезинформация от страна на доставчиците. Тази директива е задължителна и за България.

На човешки език това означава, че ако живея примерно в Пловдив, обаче не съм доволен от ЕВН, имам пълното право да сменя доставчика и да избера примерно Е.ОН или ЧЕЗ. Икономическият смисъл на тази директива е, че ще има реална борба за клиенти и оттам цената на услугата ще пада.

Може ли това да стане днес в България – да живея в Пловдив, а да си купувам ток от ЧЕЗ? Не може.

И не е само това. Еврокомисията трябва да разследва по-отблизо защо няма реална конкуренция и оттам – поевтиняване на услугите и повишаване на качеството в банковия сектор, в търговията с горива, защо телефонните разговори са най-скъпи в България, защо практиката да се ловят клиенти с подвеждаща информация е повсеместна и защо при тези заплати повечето стоки в България са на тотално европейски цени, че и отгоре.

А се налага комисията да свърши тази работа, понеже т.нар. български елит, политически и икономически, отказва да я свърши. Това е нарушение на договора за ЕС, а не някакъв си бюджетен дефицит от 250 милиона евро.

Така че – много е хубаво, че Еврокомисията ще проверява България.

Лошото е, че ще я проверява не за каквото трябва.

ekipnews.com



Тагове:   каквото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032851
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930