Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 17:44 - ДКЕВР(егати съкращението!) не оправда доверието.Уволнения трябват
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
0



  Криза е и всички са зинали за пари. Напук на предвижданията, че цените трябва да вървят надолу, всичко в държавата върви нагоре и най-вече стоката на монополистите. Банкерите вече си направиха устата за повишаване на лихвите, нищо че тенденцията в Европа е точно в обратната посока. Тука е така. Както се казваше в един велик роман от миналия век („Цялото кралско войнство) – дай, дай, дай и не гледай, че съм негодяй.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

След банкерите на опашката се наредиха и енергодружествата. „Булгаргаз” поиска увеличение от над 25 процента и е на път да го получи с благословията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. От това ще се яви 15-процентно поскъпване на парното, ама шефът на комисията Ангел Семерджиев е оптимист – ще издържи народът, той какво ли не е издържал.

Разбира се, не останаха по-назад и електроразпределителните дружества. ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ също поискаха увеличение между 3 и 10 на сто на цената на тока и също са на път да го получат – средно с около 5 процента.

В същото това време излезе доклад на „Бритиш петролиъм”, в който се казва, че за първи път от 1982 година световното потребление на енергия е намаляло с около 1 процент. По-малко се потребява в Европа и Северна Америка и съответно цените на енергията тръгват леко надолу – предимно на електричеството.

Например в Европейския съюз като цяло цената на тока през 2009 година е паднала с 1,5%, но има страни, в които поевтиняването е с двуцифрено число. В Кипър например сметките за ток са намалели с около 20 процента, в Италия и Ирландия – с около по 10 на сто.

Има статистика и за цената на природния газ – в ЕС той е поевтинял с 16 процента, обаче това, както си му е редът, не се отразява на България. Ние тук продължаваме да плащаме по едни от най-високите цени не само спрямо покупателната способност, но и абсолютно. Че и се задава поскъпване с 25 процента.

Това за газа е така, понеже Овчаров е гявол и направи един прекрасен договор с „Газпром”. Стратегически. По този договор печалбите на „Газпром” са гарантирани, а за нас, обикновените потребители, е гарантирана скъпотията.

А Овчаров, разбира се, както и неговият ментор президентът Георги Първанов, нищо не са взели от договорите с „Газпром”. Понеже те са български политици и държавници, работят за българския интерес, за интересите на избирателите и не ги интересуват заплати и комисиони.

За интересите на българските потребители, а не за интересите на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН денем и нощем мислят и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и лично председателят Ангел Семерджиев. Те са кандисали токът да поскъпне само с 5 процента, а можеше например направо с 10. Ама добър е Господ, наесен и това ще стане.

Българските избиратели, българските фирми, данъкоплатците в тази държава плащат огромни за българските стандарти заплати на хора като Румен Овчаров, Георги Първанов, Ангел Семерджиев, за да вършат една много специална работа – да озаптяват алчността на монополистите, да създават условия за справедлив пазар, да гарантират защита от своеволия.

Например по данни на премиера Бойко Борисов членовете на ДКЕВР получават по над 6000 лева месечно, за да могат съвестно да вършат това, което им е задължение – най-вече да не позволяват на монополистите да дерат по три кожи и да не викат „да” на всяко тяхно желание.

Вместо това те позволяват цените да растат непрекъснато.

Това си е несправяне с работата, както и да го гледа човек. Навсякъде по света за това се полага уволнение.

Първанов и Овчаров няма как да бъдат уволнени, понеже – тъй или иначе – са се намерили хора да гласуват за тях.

Членовете на ДКВЕР обаче се назначават от правителството и парламента. И ако продължават да угаждат единствено на монополистите, трябва ясно да им бъде показано чии пари всъщност ядат.

Иначе още на следващите избори, които, ако спиралата на цените продължава да върви нагоре, а спиралата на доходите – надолу, може да бъдат и по-скоро, отколкото се предполага, ще има такова уволнение, че на някои хора свят ще им се извие.

ekipnews.com


Тагове:   оправда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032332
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930