Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 09:07 - Маймуните от тайните ни служби
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 308 Коментари: 0 Гласове:
0



  Едвин Сугарев

image„Не знам, не чух, не видях...” Този извод е извела Петя Владимирова във в. „Дневник” от изслушването на двамата бивши шефове на НСС Атенас Атанасов и Иван Чобанов, и бившия министър на МВР Емануил Йорданов, привикани в парламентарната комисия за контрол над ДАНС, за да разкажат по силата на какви обстоятелства днешният „октопод” се е оказал техен сътрудник. Този извод впрочем си има и съответното алегорично изображение, което виждате изобразено тук – чрез фигурата на трите запушили очи, уши и уста маймуни.

Ако резюмираме техните свидетелства пред комисията, ще получим следната картинка: Алексей Петров попаднал по погрешка в тайните служби и по случайност не е бил уволнен. Тайни служби, в които това е възможно, трябва да бъдат пратени дружно в някой заден двор, за да си доиграят на стражари и апаши.

Тайни служби, които по такъв начин обясняват странното присъствие на виден мафиот в редовете на своята агентура, съвсем очевидно се подиграват и с нас, и с комисията, и с патриотичния й председател, който за пръв път от много време беше близо до истината, като ги оприличи с „общо блато”.

Атанас Атанасов не се гордеел с назначаването на Алексей Петров в НСС – тъй като при това назначаване той бил в ролята на „измамения”. Несъмнено е тежко да си шеф на контраразузнаване и да се окажеш в ролята на измаменото камилче – особено когато измамникът е ДС: "Това е една много успешна операция на бившата Държавна сигурност, която е успяла да внедри в тогавашната НСС една спяща клетка, която впоследствие, както видяхме през 2008 г. беше активирана"- заяви той.

При което един въпрос виси наистина със страшна сила: наистина ли е възможно една тайна служба в МВР да не знае нищичко за престъпното минало на своя агент, след като данни за това минало преливат от колоните на вестниците и фигурират дори в аналитичните доклади на СКИАД за генезиса на организираната престъпност? Да не е чувала нищичко за „Аполо-Болкан” и да си е мислила, че ген. Бонев е канил на кафе Трактора и Златко Баретата, за да си говорят за коне и карате?

Ако НСС наистина нищичко не е чула, нито пък видяла, нищо чудно антимафиотите да са си мислили, че примерно и Косьо Самоковеца си е спечелил милионите с честен труд, самоотвержено отглеждайки картофи край язовир „Искър”. И че бидейки толкова честен, то несъмнено и него става, хм.. тъй де, агент под прикритие. Или може би не само са си го мислили? Дали пък не е време някой да прегледа целия агентурен апарат на тайните служби през годините на прехода и да оповести каква част от него са „оперативно интересни” фигури?

Не помня дали в закона за класифицираната информация има клауза, която задължава нейните пазители да лъжат публично и на всяка цена. Все пак ген. Атанасов би трябвало да си спомни, че съвсем, ама съвсем доскоро твърдеше, че не е назначавал Алексей Петров като агент в НСС. Толкова ли трудно е днес да се каже истината? А тя най-вероятно е, че никаква ДС не го е водила за носа да назначава разни Трактори в НСС. Алексей Петров беше назначен там под силната протекция на бившия главен прокурор Никола Филчев – и под още някои други протекции, които способстваха за „правилния” избор на самия Филчев. Същият между впрочем се грижеше и за бъдещия просперитет на любимата си барета: предложи го и за шеф на НСБОП, като реализацията на този абсурд се размина, защото междувременно някой гръмна Алексей край басеина „Спартак”.  Същият главен прокурор е и сред онези неназовани от генерала люде, които наистина му спретнаха няколко измислени и подли процеса, след като сдаде поста си в НСС.

Мотивът да бъде назначен Алексей? Бил назначен в секретния щат на НСС като офицер за оперативно внедряване – защото бил носител на важна информация. По-скоро на важни контакти – с определени дипломатически среди. И още по-конкретно – с бившия посланик на Израел в България Давид Коен.

Плюс една дребна подробност – тази израелска връзка не е случайна. Израелски компании, които никога не са имали нещо общо със застрахователния бизнес, придобиха – формално или не – контролния пакет акции в неговата „Лев Инс” и още куп други, холдингово свързани негови компании.

Голямата атракция при промотирането на РЗС – политическият Франкенщайн на ДАНС, реализиран по проект на БСП с генното инженерство на Трактора, беше Дани Ятом, бивш шеф на Мосад. Той специално дойде в България миналото лято, за да подкрепи Яне Янев и измислената му партийка. И използва случая, за да похвали публично именно Алексей Петров. Ятом заяви, че познава работата му (странно наистина откъде, след като за пръв път идва в страната ни!) и даде висока оценка за него.

Дребната подробност е, че израелски медии свързват Дани Ятом с кръга от политици и бизнесмени, гравитиращи около Майкъл Чорни и други руски олигарси със спорна репутация и връзки с КГБ. Твърди се, че преди посещението си в Израел Бойко Борисов и Цветан Цветанов са получили оперативна информация за това, че между Алексей Петров и Майкъл Чорни текат интензивни контакти – с източник бритенските служби за сигурност – като тези именно данни са дали първоначален тласък за разработката „Октопод”.  Тази израелска връзка между впрочем поражда и друга интересна хипотеза – дали пък Трактора не е бил вербуван като двоен агент – и не е получавал индулгенция за престъпленията си срещу контакти и информация от среди около Мосад?

Отговор в тази насока, разбира се, няма. Вместо това се оказва, че той бил „висял” на някакъв си резервен щат от 2003 г. – без да му бъдат възлагани каквито и да било задачи, без заплата, без допуск до квалифицирана информация и без каквато и да било дейност – чак  до 2008г. – когато бе осветен от Румен Петков и издигнат като съветник на Петко Сертов. Цели две заповеди за уволнението му имало, подписани от министър Георги Петканов, само че шефа на НСС Иван Чобанов не смогнал да ги изпълни, защото Алексей Петров бил имал... болнични.

Не успели да го пропъдят и с първата заповед от 28 януари 2003 г., мотивирана със съкращение на щата, и с втората от 26 март 2003 г., в която изрично се посочва, че влиза в сила от момента, в който Алексей Петров я получи лично. Само че цели пет години не успели да му я връчат лично, щото... болнични... тръгнал бил да съди НСС... Зер шега ли е – да връчиш на самия Алексей Петров заповед за уволнение! Очевидно това е било мисия невъзможна, във всеки случай не по силите на родното ни контраразузнаване.

И така Алексей си останал достоен и славен „офицер под прикритие”, хвален от всичките си началници и награждаван за дейността си – поне за такъв разпалено го представяше друг един негов началник, известен под името Запалката. Рискувал кожата си за отечеството и кротко понатрупал в битките на тихия фронт един кош бели пари за черни дни – щото такава била спецификата на контраразузнавателната му дейност.

Мила родна картинка – която обаче не се изчерпва само с неговата скромна личност. Ако тайните служби на България са способни да внедрят в агентурата си виден мафиот, без да знаят защо и кой го е препоръчал, ако след това цели шест години не смогват да го уволнят, ако шефа на НСС не знае нищо за тайната сгляда, която неговият агент е реднал между самия министър на МВР и „оперативно интересните” братя Галеви – то жална й майка на България, с всичките й ДАНС-ове, НСС-та и НРС-та
svobodata.com



Тагове:   маймуните,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032398
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930