Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 16:31 - Проста схема за прости хора:
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Рушветът движи нещата

"Не съм предполагал, че може цялата държава да е превърната в схема, във всяка една сфера. Вземаш земеделие, направили заменки на земеделски земи. Вземаш гори, направили заменки на горите. Вземаш държавна собственост, дали е панаир. Препродадено. Вдигнати капитали по една и съща схема. Или ЕРП. Държавата уж има участие, а в същото време нула възможност да влияе в даденото дружество.” Това рече министър-председателят Бойко Борисов по повод на неспиращите разкрития за това и онова в държавата.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Добро утро.

Щом и Бойко Борисов не е предполагал, че цялата държава е една гигантска схема за ограбване и чак сега е разбрал, работата отива на зле.

И не е толкова проблемът само в държавната собственост. Ние нея отдавна сме я прежалили.

Става дума преди всичко за една гигантска схема, чието крайно предназначение е безмилостно да ограбва труда на българите.

След като прокуратурата в понеделник повдигна обвинения срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Емил Райнов за искани рушвети от 28 милиона лева, за да включи дадена компания в държавния бизнес с лекарства, вече никой не би трябвало да има съмнения как точно се ценообразува в милата ни татковина.

Методът е прост – даваш рушвета и после казваш кое колко ще струва. Това не е само при лекарствата, навсякъде е така.

Например бившият депутат от “Атака” Минчо Христов тези дни в прав текст обяви, че членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са получавали подкупи от електроразпределителните дружества, за да бъдат благосклонни към исканията им за вдигане на цените на тока.

И как да не му вярваш, когато цената на тока в България единствено расте. Няма никакво значение дали един барел нефт струва 40 долара или 200 – токът в България върви само нагоре.

Ето и още примери, пак с бизнес, който пряко зависи от държавата – учебниците. Един пълен комплект учебници за първи клас струва към 120 лева, като само комплектите по български език и математика, без които не може, излизат към 50 лева. Умножено по 70 000 първолаци, това прави гарантиран оборот от 8 милиона и 400 хиляди лева. Само за първи клас. Как се определя тази цена и принципно различава ли се от начина, по който се определят цените на лекарствата? Кой взима поръчките и по какви критерии?

Как се определят цените за разговори, които мобилните оператори поддържат в България и които са най-високите в цяла Европа (два пъти по-високи от средните цени в ЕС)? Колко е оборотът на тези компании (за да преценим колко е 7 процента от него, колкото е поискал зам.-министър Райнов) и кой отговаря за това дали цените са съобразени с реалностите?

Горивата. Възможно ли е цените на горивата в цяла България да се еднакви по всички бензиностанции, сякаш се определят с указ? По каква схема се ценообразува и дали не е същата, по която се определят цените на лекарствата, на учебниците, на тока? Къде е в цялата схема Комисията за защита на конкуренцията, държавата като цяло?

Парното. Застраховките, особено задължителните. Доставките на облекло и консумативи за БДЖ, армията, полицията, болниците, училищата, държавните учреждения. Може ли един костюм за БДЖ-еец например да излиза 300 и кусур лева? С “Армани” ли ги обличат или с “Ролман”?

И така нататък, и така нататък – проста схема за прости хора.

Ама за милиарди.



Тагове:   схема,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032783
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930