Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 09:09 - Време е
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Европейска комисия
 

Европейската комисия разкритикува Румъния и България за все още слабите им резултати в преследването на корупцията по висшите етажи на властта и ги призова за още по-голям напредък в съдебните реформи, съобщи Ройтерс.

Двете балкански държави, които са последните, присъединили се към ЕС, са под наблюдение във връзка с усилията им за изкореняване на корупцията, в случая с България, и за борбата с организираната престъпност, посочва агенцията.

"Комисията призовава България да увеличи усилията си в областта на реформата, за да постигне конкретни, измерими и значими резултати", се казва в междинния доклад на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.

imageЕК призовава за сериозни реформи в междинния си доклад за Българияimage

В доклада за България е отбелязана волята на страната ни да постигне по-бързо и ефективно правосъдие.

Отчетено е предприемането на някои важни инициативи в сектор „Правосъдие", които показват воля за сериозни и дълбоки реформи, които обаче все още не са завършени и за това конкретни резултати не могат да бъдат посочени. Също така са отчетени и реформите в Националната агенция по приходите и Агенция „Митници", които също работят срещу контрабандата.

Корупция подкопава репутацията на съдебната система, категорични са от Европейката комисия, според която всички съмнения за корупция при висши държавни длъжности трябва да бъдат разследвани.

Докладът критикува липсата на осъдителни присъди за организираната престъпност и високите етажи на властта, както и бавното протичане на такива дела. Друга критика е свързана с отнемането на имущество, придобито по престъпна дейност, което според Комисията трябва да бъде по-ефективно.

България е предприела мерки след последния доклад от 22 юли миналата година- законодателството срещу конфликта на интереси и големите заменки на гори, както и създаването на Инспектората към ВСС, както и на Звеното за борба със злоупотребите с европейските фондове.

"Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., следва да се превърнат в национален приоритет и да бъдат предприети в повече области, за да се постигне пълно реформиране на съдебната власт", се казва още в междинния доклад.

    Actualno.com

image image
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1032798
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930