Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 08:15 - Потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 575 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.09.2010 08:20


 

image




  15 българи загиват, след като туристически кораб се преобръща във водите на Охридското езеро на 5 септември 2009 г. Сред жертвите е и едно дете. На кораба има 55 български туристи. 15 от тях загиват, една жена е в тежко състояние. 38 оцелели от трагедията в Охрид се завръщат в България късно вечерта на 5 септември. 10 от тях са откарани във Военномедицинска академия, а останалите се прибират по домовете си в Златица, Пирдоп, Антон, Челопеч и Мирково. Трагедията се разиграва около 11.00 часа в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден” е пътувал за манастира „Св. Наум” на югозападния край на Охридското езеро. Той се преобръща на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът става при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина” и „Александрия” спасява голяма част от туристите. На 6 септември в Македония е обявен национален траур, а на 7 септември такъв е обявен и в България.
По данни на македонските медии корабът "Илинден" е произведен през1924 г. в германската корабостроителница Регенсбург и в известен период от време е бил в състава на бойния флот на кралството на сърбите, хърватите и черногорците. Собственик на плавателния съд е Сотир Филевски. От местната корабна служба съобщaват, че "Илинден" е регистриран за туристически пътешествия по езерото със съвсем редовни документи. Последният технически преглед е извършен през май, след който му е издадено разрешение за експлоатация. Според техническата документация "Илинден" е регистриран за превоз на не повече от 43-ма пътници.
На 6 септември 2009 г. става ясно, че една от възможните причини за потъването на кораба "Илинден" е скъсване на въже за управление и заплитането му във витлото. Това съобщава македонското Министерство на вътрешните работи. Към македонските следователи се присъединяват техни колеги от България и Хърватия. Капитанът на „Илинден” е в следствения арест за 30 дни, а обвинението срещу него е за тежко престъпление срещу сигурността на хората. Ако бъде признат за виновен може да получи наказание „лишаване от свобода" от четири до 15 години.
На 6 септември е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради инцидента с кораба „Илинден". Това съобщава наблюдаващият прокурор по случая Божидар Джамбазов. Производството е за допускане на потъване на кораб със създаване опасност за живота на лицата, които са пътували в него, както и за смъртта на 15 български граждани. Разследването по случая е възложено на Националната следствена служба. Изпратен е и екип в Македония. Наказанието за подобно престъпление предвижда най-малко от 10 до 15 години „лишаване от свобода".
Фирмата - организатор на екскурзията до Охрид е „Фара тур". Тя е регистрирана в Кърджали и е собственост на Юсуф и Аийше Солакови. По данни на Комисията за защита на потребителите, Юсуф Солаков е управител и „Солак". Назначени са проверки за „Солак" и за другата транспортна фирма „Клюнчев" ООД. Според вътрешния министър Цветан Цветанов няма данни „Солак тур" и „Клюнчев" ООД да са регистрирани по надлежния ред като туроператори или турагенти, поради което същите са нарушили Закона за туризма.
На 19 септември 2009 г. корабът „Илинден" е изваден от дъното на Охридското езеро. Изваждането е осъществено от екипа на хърватската фирма „Дубина", а комисия, сформирана от македонското Министерството на транспорта, е съдействала при изваждането. Версиите, по които се работи, са повече от шест. Водеща е претоварването и неправилното разполагане в кораба на пътниците, предизвикано от капитана Сотир Филевски.
На 24 ноември 2009 г. последният тест за издръжливостта на кораба „Илинден", който трябва да се направи, отново е отложен за неопределено време. Тестът трябва да прецени техническата издръжливост на корабчето. Според съдебни източници, причината за поредното отлагане е техническа.
В отговор на въпроса кога ще бъде направен финалният тест на „Илинден", следователката по делото от Охрид Весна Кичевец отговоря, че това може да стане в края на следващата седмица, но и че това не е сигурно. Проблемът бил от техническо естество и се дължал на трудности при съгласуването на свободните дни на всички девет члена на международната експертна комисия, която трябва да направи огледа. Тя се състои от петима експерти от Македония, трима от Хърватия и един от Словения, но до този момент не може да се събере в пълния си състав. Резултатът от последния тест трябва да влезе в доклада на следователката, с което разследването да приключи и да бъде внесено в прокуратурата. Месец по-рано македонските експерти от комисията правят изпитания на части от кораба "Илинден" в лабораториите на Машинния факултет в Скопие и са готови със своята преценка, но чакат финалния тест, за да я обявят. Единственият обвиняем по делото засега, капитана на Илинден Сотир Филевски, е под домашен арест в дома си в Охрид.
На 6 декември 2009 г. край Охрид, в местността Студенчища, започва окончателната експертиза на потъналия кораб "Илинден". Експертизата трябва да разкрие точните причини за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро. В работата участват македонски и чуждестранни експерти. Чрез поставянето на различни тежести до 3.5 тона, специалистите трябва да разкрият точното поведение на потъналия кораб по време на инцидента. След приключването на разследването трябва да бъде повдигнато и официално обвинение срещу виновниците за потъването на "Илинден".
На 7 декември 2009 г. зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов заявява, че все още не е приключило разследването на трагедията с потъването на кораба "Илинден". „Все по-ограничени са версиите, които обсъждаме с колегите от Национална следствена служба и съответно с експертите, защото малко по малко пъзелът относно потъването на кораба се нарежда", посочва Джамбазов.
На 26 януари 2010 г. заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов съобщава, че Боряна Георгиева, която е сред оцелелите българи на борда на потъналия кораб "Илинден" в Охридското езеро, може да стане обвиняема. Георгиева е съпруга на Иван Клюнчев, който е собственик на транспортната фирма "Клюнчев". Въпросната фирма обаче не е имала отношение към пътуването, а Георгиева е организирала екскурзията като частно лице. Ако на Боряна Георгиева бъде повдигнато обвинение и делото стигне до съд, тя може да получи до 3 г. затвор.
На 5 март 2010 г., ден след като в македонската прокуратура е внесен докладът с експертизата за причините за потъването на кораба "Илинден", наблюдаващият прокурор по паралелното дело, което е образувано в България Божидар Джамбазов признава, че не разполага с официална информация за македонските заключения за трагедията, отнела живота на 15 наши сънародници. Въпреки политическите декларации, отговорността не е поета от никого. Единствено 23-годишният капитан Сотир Филевски е поставен под домашен арест.
На 10 април 2010 г. Охридската прокуратура изготвя обвинителния акт по случая с потъването на кораба „Илинден”. Обвиняемите са двама - капитанът на кораба Сотир Филевски и представителят на компанията "Лойд" Бранко Баич. Филевски и Баич ще отговарят пред съда по обвинение в предизвикване на „тежки дела за сигурността на лица и имущество в транспорта, пише македонското издание „Кирилица”. Баич е издал сертификата, който гарантирал техническата изправност на кораба "Илинден". Документът е издаден само четири месеца преди инцидента с българските туристи. Баич е хърватски гражданин и затова обвинителният акт ще бъде предаден на съдебните органи в родната му Хърватия. Капитанът на "Илинден" Филевски е с мярка "домашен арест".
На 22 юли 2010 г. съдът в Димитровград осъжда за по-малко от половин ден организаторката на злополучната екскурзия до Охрид - Боряна Георгиева. Тя ще трябва да плати глоба от 4500 лева за това, че е организирала екскурзия в чужбина, без да е имала лиценз за туроператор. Освен това съдът налага на Георгиева двегодишна забрана да извършва каквато и да е търговска дейност. Боряна Георгиева проговоря за първи път след трагедията, след като чува присъдата си: „Били сме там и ни е било много весело, сега съжаляваме за това което ни се случи, но животът продължава”. В съдебната зала присъстват и трийсет от завърналите се от Охрид туристи. Съдът ги разпитва като свидетели. Роднини на загиналите 15 души казват, че ще продължат да търсят справедливостта. След края на съдебното заседание, Георгиева обявява, че ще обжалва присъдата си.
На 3 септември 2010 г. заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов посочва, че има три съдебни поръчки от страна на България за потъването на кораба „Илинден". "Работата в България започна веднага, след като получихме сигнала за трагедията, която се е случила в Охрид. Сами разбирате, че нашето разследване е от такова естество, че е обвързано с действията на съдебните органи на друга държава, в случая Македония. Незабавно след започването на разследването в България бяха изпратени съдебни поръчки до Република Македония, първоначално една, обясни Джамбазов. Той поясни, че към момента са три съдебни поръчки, в които във всяка следваща сме уточнявали много по-прецизно това, което искаме. Джамбазов обясни, че към момента има частично изпълнение на тези поръчки и допълни, че тъй като не са изпълнени в цялост, това е пречка в България да приключи разследването и съответно да се каже какви са причините за потъването на кораба „Илинден” и съответно кои са виновни за това потъване, респективно за настъпването на смъртта на 15 български граждани. „За да отговорим на този въпрос, на нас ни е необходимо на първо място да имаме медицинската документация от извършената аутопсия на телата, нещо, което нямаме в момента в България все още, за да се установи конкретната причина за смъртта”, каза още заместник-градският прокурор на София.

focus-news.net
 


Тагове:   езеро,   Охридското,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - случайност
05.09.2010 09:02
или безотговорност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029913
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930