Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 09:13 - Най-важното от днешния печат
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 428 Коментари: 1 Гласове:
1



24 часа"

 

Оставят малките градове без рейс до София

 

Хората от малките населени места ще останат без директен автобус до София и другите големи градове.

Това ще стане след промените в Закона за автомобилните превози, подготвени от транспортното министерство.

Според измененията линиите по републиканската пътна мрежа могат да бъдат само между градове с население над 30 000 души.

Тогава, ако пловдивчанин иска да отиде до Несебър с рейс, ще трябва да спре в Бургас и оттам да се качи в автобус на друг превозвач, който е спечелил конкурс на местната община за превоз между морския град и курорта.

Или софиянец, тръгнал към Албена, ще се стовари с куфарите във Варна и оттам ще търси друг превоз.

Същото ще е и за зимните курорти като Банско, както и за малките градове, които разчитат на туризма, като Трявна, Котел, Копривщица, Панагюрище.

 

„24 часа"

 

Съдът пита Доган учил ли е хидрология

 

Ахмед Доган трябва да представи в съда диплома или друг документ, с който да удостовери, че има познания в минното дело, хидрологията и строителството. Като специалист в тези области той е консултирал хидроенергийни проекти и е получил за това хонорар от 1,5 млн. лева.

Тримата висши административни съдии вчера започнаха делото срещу Доган за конфликт на интереси. Те поискаха от лидера на ДПС, философ по образование,

да им предостави и 4-те си анализа, за които "Институт по строителство и минно дело" му е платил парите.

Процесът е образуван по доклад на парламентарната комисия за борба с корупцията. Според нея Доган е нарушил закона, защото не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора с института. Собственик на дял от 60% от него притежава "Минстрой холдинг" АД.

Контрактите са сключени на 7 януари 2008 г. и са за язовир "Тунджа" и каскадите "Доспат-Въча", "Места-Въча" и "Горна Арда". Част от проекта "Доспат-Въча" е и хидроенергийният възел "Цанков камък".

"Цанков камък" е най-скъпият обект в България. Предвиждало се е той да струва 200 млн.евро, но в момента по думите на шефа на НЕК струва 460 млн. евро", изтъкна пред съда Елеонора Николова, адвокат на парламентарната комисия.

Магистратите поискаха документи и от Министерския съвет - кой е взел решение за строителството, за финансирането и за определянето на инвеститора на четирите проекта, по които Доган е бил консултант. Правителството трябва да отговори и дали са предвидени държавни пари или средства от еврофондовете за хидроенергийните обекти.

 

„Труд"

 

Черно море стана помийна яма на курортите

 

В края на лятото водата по морето ври и кипи от нечистотии. Част от вонящите морски "дарове" идват от канали с дълбоко заустване. Те изтичат далеч от бреговете, но в този сезон мъртвото вълнение тласка тинята към брега, обясняват специалисти. Така в определени моменти зловоние тормози почиващите дори на плажове, които иначе са чисти.

Отделно десетки малки обекти изливат помия близо до брега. Големите курорти пък са толкова пренаселени, че пречиствателните им съоръжения се задъхват. Според екоминистерството частниците трябва сами да инвестират в пречиствателни съоръжения. Доскоро обаче те се надяваха на държавата, а сега търсят вратички за пари от еврофондовете.

Данните показват, че от общо 20 селища с над 10 хил. жители по морето - Ахтопол, Черноморец, Балчик и Созопол са без пречистващи съоръжения. В Приморско станцията плаче за реконструкция, ще трябва да се инвестира и в Китен. Макар и да не е край морето, Карнобат, който е с 25 000 жители, също има нужда от изграждане на инсталации.

 

„Труд"

 

4-метрови прегради ще спират шума в столицата

 

Шумоизолиращи прегради с височина 4 м ще бъдат монтирани по части от близо 10 столични булеварда с усилен трафик. Това е една от мерките за намаляване на децибелите в града, заложени в План за действие на Столичната община.

Предстои документът да се разгледа от екоминистерството и градския парламент. Срокът за изпълнение е 2013 г. Около булевардите са измерени нива на шума над допустимите. Децибелите са високи край бул. "Цариградско шосе", "Цар Борис III", "България", "Ботевградско шосе", "Рожен", "Сливница", "Ситняково". За шумоизолация по първоначална оценка ще са нужни над 4,5 млн. лв.

 

„Стандарт"

 

Дядо владика сменя Бербо

 

Дядо владика е тайният ни коз за мача с Англия довечера. След като голмайсторът Димитър Бербатов заряза националите, старозагорският митрополит Галактион поведе "лъвовете" към "Уембли". "Бог пред нас и ний след него", дружно заявиха избраниците на треньора Мъри Стоилов и се качиха след Божия служител в самолета. Дядо Галактион ще благослови нашите, преди да стъпят на митичния стадион.

"Време е Господ отново да стане българин поне за 90 минути", навиваха се Стилиян Петров, Валери Божинов и компания. Кой е номерът на Дядо Господ, да му звъннем, шегуваха се играчите, докато разглеждаха новите GSM-и. Телефоните им бяха подарени от спонсора на трикольорите "М-Тел" точно преди първата евроквалификация.

 

„Стандарт"

 

Ударихме мафията, ред е на апашите

 

Вицепремиерът Цветан Цветанов непрекъснато е в "окото на урагана". Почти не минава ден без МВР да проведе някоя спецоперация под атрактивно име. Вътрешният министър на няколко пъти кръстоса остро шпаги и със съдиите. Последният повод беше пускането на главатарите на групата за мокри поръчки "Килърите" - Туци и Кеца. "Стандарт" разговаря с Цветан Цветанов за работата по разследването на измамите с ДДС, убийството на Юри Галев, предстоящите операции срещу магистрати, банковите обирджии и организаторите на контрабандата.

- Г-н Цветанов, ще има ли ремонт на кабинета?

- В момента тази тема не е коментирана. Но всичко, свързано с  рокади в кабинета, е от компетентността на премиера Бойко Борисов. Конкретно  смяната на военния министър Аню Ангелов изобщо не е коментирана. Той е един от  най-подготвените, най-знаещите министри на отбраната, които сме имали през  последните години.

 

„Монитор"

 

Актовете на КАТ пътуват 2000 км и стигат след година

 

По 2000 километра трябва да пропътува един акт на шофьор от София, който е сниман да извършва нарушение във Варна, показа проверка на „Монитор". До плащането на глобата документите трябва да изминат разстоянието Варна-София четири пъти. Заради тромавата процедура доста често до изготвянето на акта минава повече от година, а за този период давностния срок на нарушението вече е изтекъл, обясниха от Пътна полиция. Това е една от причините КАТ да настоява глобите от камерите да се пишат на собственика на заснетата кола, ако той не заведе или не даде пълните данни на истинския виновник. В момента практиката е следната - при извършване на нарушение от софиянец в морската столица например от КАТ - Варна, изпращат до колегите си в София молба да издирят по номера на колата нарушителя.

 

„Монитор"

 

Бойко скастри червени дезертьори

 

Премиерът Бойко Борисов нахока депутатите от парламентарната група на БСП, че бягат да пият кафе и да пушат, вместо да участват в дебата в пленарната зала. Това стана по време на дискусията по доклад на премиера за участието на България в решенията на Евросъюза през първото полугодие на тази година. Скандалът избухна, след като Борисов напусна за кратко пленарната зала. Георги Пирински поиска заседанието да прекъсне, докато той не се върне в залата, но мнозинството отхвърли предложението му. В знак на протест червените напуснаха залата. В следващия момент Борисов се върна в залата. В настъпилата конфузна ситуация дезертьорите от БСП един по един започнаха да се връщат.

 

„Монитор"

 

Не плащаш за здраве, работиш като санитар

 

Хората, които нарушават законите и не плащат здравни осигуровки, ще работят като санитари няколко месеца в болниците. Това съобщи здравният министър проф. Анна-Мария Борисова вчера. Тя даде за примера Франция, където работодатели, които не плащат здравни осигуровки на служителите си, плащат солени глоби. Тя ще предложи към общините да се създадат специални фондове, които да плащат за лечението на социално слабите пациенти. Сега болниците губят всяка година милиони от хора без здравни осигуровки, които приемат на лечение. На практика те не могат да бъдат върнати, защото обикновено ни ги докарват като спешни случаи, на които по силата на Закона за здравето и Закона за лечебните заведения не може да бъде отказано лечение, коментира за „Монитор" д-р Димитър Димитров - председател на Асоциацията на работодателите в болничното здравеопазване и директор на университетската болница за активно лечение „Света Анна" в София.

 

„Сега"

 

Кабинетът забърка международен скандал с пистата за "Формула 1"

 

Амбицията да се изгради на всяка цена писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци забърка кабинета в грандиозен скандал. Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на "Сега", изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмо до "Сега" изпълнителният директор Раид Абу Худра.

 

„Дневник"

 

ВСС поиска 100 млн. повече за съдебната власт през 2011 г.

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска бюджетът на съдебната власт за 2011 г. да бъде увеличен с 96 млн. лв. и да бъде 483 млн. лв. През тази година бяха поискани 437 млн. лв., но в парламента сумата беше намалена до 387 млн. лв. Това съобщи след вчерашното заседание на ВСС председателят на бюджетната му комисия Иван Колев. Днес представителите на съдебния съвет ще обосноват искането си пред министъра на финансите Симеон Дянков.

Това е втората институция, която през тази седмица обявява, че ще настоява за повече пари догодина. Преди три дни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза, че поне 500 млн. лв. са необходими в бюджет 2011 г. за съфинансирането на ремонта на пътища по програмите на Световната банка и "Транзитни пътища V" на Европейската инвестиционна банка.

От ВСС се аргументираха с наложителни капиталови разходи, назначения на експерти и обезщетения, като напомниха, че дори не слагат в сметката парите, които ще са нужни за специализираните съдилища. Иван Колев уточни, че в прогнозния бюджет на съдебната власт не са предвидени средства за изграждането им, тъй като законопроектът за създаването им все още не е приет от парламента.

 

„Дума"

 

Пак вдигат таксите в детските градини

 

Таксите за детска градина могат да поскъпнат от 1 януари догодина. Този път новите цени ще са заради промени в изискванията за качествата на храните, предлагани в забавачките и училищата. За тях съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му хората могат да приемат поскъпването като вид данък за своите деца, които трябвало да се хранят добре и здравословно.

"Ако някой смята, че ще си води детето на детска градина за 20 лв. на месец и то ще яде качествено, това няма как да стане", изложи доводите си министърът. ДУМА припомня, че в момента най-ниската такса за забавачка в София е в порядъка на 60 лева.

Найденов призова родителите да извадят пари от джоба си и да платят, за да не продължават децата им да ядат най-евтини боклуци: "Ако имате дете, вижте какво яде в детската градина - едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво."

 

 


Тагове:   печат,   най-важното,


Гласувай:
1



1. liliyanaandreeva - БЮРОКРАТИЧНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ СЕ ЗАВРЪЩА...
03.09.2010 09:33
...РАСТЕТЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЦА...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020282
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031