Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 19:08 - Една новина,различни коментари-въпрос на виждане !
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Мирослав Найденов: Няма причина олиото и хлябът да поскъпват



Няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба и на олиото, смята министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това той каза пред журналисти след края на заседанието на кабинета. Според него странно е как синхронизирано стават увеличенията. Други институции обаче трябва да проверяват дали няма картелно споразумение, добави министърът.

 

Много бързо реагираха, най-вече мелничарите, защото имаше тенденция за повишаване цената на пшеницата на световния пазар, но в момента тенденцията е към понижаване, очаквах да реагират пак така бързо и да понижат цената, но виждам увеличаване, коментира министърът.
Той отбеляза, че държавата няма механизъм да се намеси при формирането на цената. Според него въпросителните са около мелниците. Силно е да го наречем  спекула, но е явно, че някой пробва пазара, заяви Найденов.
По  думите му основният довод на хлебарите е, че цената на брашното е висока. Реколтата на слънчогледа също е много добра, отбеляза земеделският министър. Очакването беше цените да са по-ниски, добави Найденов.
Той отбеляза, че се очаква реколтата на царевица да бъде най-силна от пет години.



Обречени на СССР
image

“Та казвам аз, понеже няма олио / и хлябът е от мъката по-чер, / един е лозунгът: Терора долу! / Съюз със СССР”, пише Никола Вапцаров през 1940 година по поръчение на комунистическата партия в стихотворението “Селска хроника”. Тогава Съветският съюз предлага договор за приятелство и взаимопомощ на България и в страната пристига съветският дипломат Аркадий Соболев да агитира за подписването му, а комунистите започват акция за подкрепа, наречена Соболева. Малко преди това Съветският съюз е направил такива договори с Литва, Латвия и Естония, в резултат на което трите страни си прекараха 50 години под съветско/руско робство. Ние го поотложихме с 5-6 години.

 

 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Ама това е друга история.
Думата сега е за олиото и хляба, които в наши дни, когато вече няма СССР, поскъпнаха драстично в цяла България. Според държавната комисия стоковите борси и тържищата през август олиото е струвало средно 2,26 лева за литър, което е поскъпване с 16 процента спрямо предходния месец. Впрочем, на 31 август си купих олио за 3,10 бутилката, ама както и да е, нека статистиката е права.
Много според комисията е поскъпнало и брашното. При цена от 66-70 стотинки за килограм през цялата година, сега то вече е 80 стотинки.
Вапцаров е комунистически поет и макар комунистите да създадоха може би най-човеконенавистната система за управление, те добре познаваха хората и знаеха, че хлябът и олиото са сред най-важните неща за тях. За това и Вапцаров ги е включил в агитацията си, произведена като стихотворение.
70 години по-късно олиото и хлябът са все така важни за хората и макар да ги има, те стават все по-скъпи.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви в сряда, че  “няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба и на олиото”.
Според министъра “странно е как синхронизирано стават увеличенията”. Други институции обаче трябвало да проверяват дали няма картелно споразумение, а държавата нямала механизми да се намеси при формирането на цените.
Верно?
А какво, освен намеса е масираната кампания за въвеждане на стандарта “Стара планина”, на базата на който производителите ще могат с помощта на държавна тапия да си продават продукцията на по-високи цени?
Държавата, особено българската, има всички механизми, които човек може да си представи, за да се намесва където и да било, включително и на пазара. Обаче не го прави или ако го прави, го прави избирателно и най-често не в полза на редовите потребители, а в полза на монополите.
В резултат на тази политика търговците са оставени на собствената си съвест и повечето цени, особено на стоките от първа необходимост като бензин, ток, хляб, олио и изобщо храни, на дрехи и обувки, твърдо следват и дори надхвърлят европейските при доходи на хората, които изостават от средните за Европа между 5 и 10 пъти.
Точно тук е всекидневното, безмилостното, зверското ограбване на хората и то – каквото и да разправят властниците – става или с прякото съдействие на държавата, или с мълчаливото й съгласие.
И докато това е така, България е обречена на комунизъм.
И на СССР, нищо че вече повече от 19 години го няма.

ekipnews.com


Тагове:   новина,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029809
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930