Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 09:20 - Днес е Симеоновден
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес е Симеоновден image

На 1 септември започва църковната нова година. Поставя се началото и на стопанската година. На тази дата се чества паметта на преподобни Симеон Стълпник.
Той е роден през 357 г. в Мала Азия. 18-годишен постъпил в манастир. Там се отдал на пост и молитва, за да извиси духа над плътта. Подвизите му в служенето на Бога скоро се прочули надлъж и шир и за да не се поддаде на греха на славолюбието, Симеон изградил стълб – кула, и заживял на върха му.

Дълги години живял светецът на върха на своя стълб, в малката си килийка, и всички, които идвали да го видят, поучавал на закона Господен, молел се за здравето на болните и те получавали изцеление, разкривал на хората чудото на благодарността.
Симеон Стълпник починал в дълбока старост. Мощите му, положени в храм, построен в негова чест в Антиохия, продължили да даряват изцеление.

С празника Симеоновден започва есенната оран.
Празнуват всички, които носят името на светеца, който се смята за покровител на орачите и затова го наричат Симеон орачо, Симеон стълпник, а деня му - стопанската нова година.
На този ден обикновено започва бруленето и събирането на орехите.
В навечерието на празника жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено.
Рано сутринта се замесват обредните пити, късове от този благословен хляб се дават и на добитъка. Петле се коли за курбан и заедно с питата се носи на нивата, ала остатъците от храната не се връщат у дома, а се заравят в земята.
Много забрани и поличби бележат деня на Симеон Стълпник.
Днес нищо не се дава назаем. От къщи нищо не се изнася, за да не „излезе“ плодородието. Огън у дома не се пали, преди да се е прибрал стопанинът, за да не пламват пожари по нивите. Стопанките не перат, за да не са празни житните класове, с вълна не се работи, че инак вълци ще нападат стадата.
Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.
Празникът е известен и с обичая полазване (Летен полазник) - всички в къщата следят за първия влязъл в къщата - ако е богат, значи реколтата ще бъде добра.
В Западна България се счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година. В Пиринско се гадае каква ще е зимата.
В християнския календар Симеоновден се чества в памет на св. Симеон Стълпник.
Днес празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

e-79.com
http://www.youtube.com/v/kEWSF4uvmS4?fs=1&hl=en_US"
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031540
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930