Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 08:33 - Мария Неделчева бе сред организаторите на екологичен семинар в Брюксел
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Евродепутатите Мария Неделчева и Паоло Де Кастро, който е и председател на Комисията по земеделие в ЕП, заедно с Института за изследвания на Близкия Изток Euromid, организираха семинар на тема „Климатичните промени и проблемите с водата и производството на храни в Близкия Изток”.

Евродепутатът Неделчева приветсва участниците в семинара като отбеляза, че климатичните промени са в състояние изцяло да променят политическата карта на света, организацията на обществото, околната среда дори и начинът ни на живот. Като тенденцията на глобално затопляне е неоспорим факт и неслучайно е в дневния ред на политици на всички нива и на световни лидери в частност, заяви евродепутатът Мария Неделчева и допълни, че затоплянето ще се отрази в промени в политически, икономически, демографски и екологически аспекти. Г-жа Неделчева призова всички нейни колеги политици и експертите в тази област да работят заедно за минимизирането и предотвратяването на последиците от климатичните промени.

Мария Неделчева сподели, че последиците до голяма степен се отнасят до райони като Близкия Изток, където водата и свързаното с нея производство на храна се разглеждат като инструмент на въздействие на подчинение или зависимост. Тук експертните прогнози са: до 2025 година средното ниво на водните ресурси за човек за година да паднат под 700 кубически метра вода, което реално ще бъде наполовина, отколкото е в момента.

Неделчева цитира експертни данни, които сочат, че Израел, Западния бряг, Газа и Йордания са изправени пред комбиниран дефицит на поне 300-400 милиона кубически метра вода на година, а според други изчисления числата достигат до 500-600 милиона кубически метра. Г-жа Неделчева акцентира и на пространството между река Йордан и Средиземно море, където очакванията са, след едно поколение, то да бъде населено от 14 милиона души, което от своя страна означава, че годишно човек ще разполага само с 500 кубични метра вода.

Както е добре известно, в Близкия Изток 80 на сто от водния ресурс се консумира от селското стопанство. Би могло да бъде изтъкнат аргумент, че има начин и изход в намаляване на употребата на вода за него. Това обаче звучи несериозно и едва ли има някой от региона, който е готов да спре традиционното си производство и на 100 процента да стане зависим от внос, допълни българският евродепутат. Мария Неделчева наблегна на повода за срещата като добави: „Затова ние сме се събрали днес тук - да потърсим възможни пътища за решаване на въпроса на проблема със снабдяването с вода и продукцията на храна в един регион, където проблемите са изключително многопластови и натрупвани с години. На мен би ми се искало да потърсим отговор и на въпроса - доколко Европейският съюз има дългосрочна стратегия и готов ли е с действия и в европейски и в глобален мащаб, така щото те да допринесат за решаване на голямото предизвикателство. Предизвикателство, което се подхранва и от факта, че трудностите и от този аспект са благодатна почва за инструментализация от екстремистки организации, която е в подем и ще се активизира още с нарастване на мизерията и изчерпване на жизнените ресурси в региони с противоречия, какъвто е и този на Близкия Изток.”

 

Българският евродепутат изрази надеждата си, че след днешната среща може да бъде направена голяма крачка изцяло в посока на позитивно мислене, което да разглежда наличието на вода и храна като средство за пълноценно сътрудничество и за решаване на многопластови проблеми, които съпътстват този регион в продължение на десетилетия.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029816
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930