Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 07:14 - Парламентът спира със закон изборния туризъм от Турция
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 295 Коментари: 0 Гласове:
0



    Петък, 5 Ноември 2010г. Автор: в. Атака       Националистите и ГЕРБ внесоха проект в парламента, който въвежда ясни правила за всички видове вот

Десислав Чуколов от АТАКА и Искра Фидосова от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроект за изборен кодекс. "АТАКА подкрепя този изборен кодекс, защото с него се ограничават автобусите, които идват от Турция", поясни пред журналисти зам.-председателят на ПГ на националистите Десислав Чуколов. По думите му най-голямото достойнство на проекта е, че се въвеждат правила за всякакъв вид избори - местни, за национален и за европейски парламент. Освен това се дава достатъчно време да се изгладят въпросите в него, за да се изчисти изборният процес и да не се позволяват машинации в него. "За АТАКА най-важни са два акцента в проекта: ограничаване на изборния туризъм и купуването на гласове", поясни депутатът. Той допълни, че в проекта е залегнал принципът на уседналост за местните избори, който вече няма да е 10, а 12 месеца. "По този начин ще се ликвидира веднъж завинаги порочната практика гласовете от Турция да определят управлението в България. Лидерът на АТАКА Волен Сидеров настояваше този срок да е по-голям - поне 18 месеца, защото има информация, че по Черноморието още от лятото е започнало записването на групи хора като работници, с чиито гласове ще се печелят избори догодина", припомни Чуколов, но допълни, че редица въпроси, които са от изключително значение за АТАКА, ще бъдат разгледани между първото и второто четене на законопроекта. Сред тях ще са задължителното гласуване и право на вот да имат само живеещите в Европейския съюз.
"Във внесения проект има още няколко изключително важни за АТАКА моменти - ограничава се вътрешният туризъм с издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Припомням, че по данни на ЦИК на последните избори са били издадени над 40 000 удостоверения за гласуване на друго място, а е имало избори, при които броят е бил много по-голям. Бележки ще се издават само на лица, които са служебно заети в произвеждането на избори само ако предварително декларират, че няма да гласуват в секцията по постоянен адрес", поясни депутатът на националистите.
Стана ясно, че ще бъде ограничено правото да бъдат придружавани неграмотни до урните. "Придружител ще имат само болни и инвалиди, и то като представят решение за това от ТЕЛК", поясни Искра Фидосова. Според нея така ще бъде възпрепятствано политическото брокерство. В законопроекта е обърнато особено внимание на спирането на купуването на гласове. Сред мерките срещу търговия с вот е изискването на избори вече да се гласува само със син химикал и със знак "Х", като така се ликвидират другите знаци, с които брокерите в ромските махали са засичали купените гласове. "Има поне 10 мерки в посока борба с купуването на гласове", отчете Фидосова. Тя отбеляза, че са изготвили изключително обемен труд от 326 члена. "Документът е изготвян близо девет месеца и са взети предвид всички постъпили предложения, както от неправителствения сектор, така и от всички партии и коалиции, които са парламентарно и непарламентарно представени", отбеляза Искра Фидосова.    


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031290
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930