Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 09:23 - От страниците на днешните вестници
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
0



24 часа"

 

Полицията ще реди мачовете в "А" група

 

Полицията ще поиска официално да участва в направата на програмата за "А" група през пролетта, съобщи комисар Антон Златанов, който отговаря за борбата с хулиганството в СДВР.

"Ще напишем официално писмо в края на полусезона", каза той.

Причината е в непрекъснатото разместване на мачове. Утре само в София през няколко часа ще се играят три.

Започва се с "Академик" - "Пирин", след това е ЦСКА - "Берое" и накрая "Левски" - "Локо" (Пд).

"Няма да има проблеми, но ще е трудно. Проблемът е в града, а не на стадионите. Защото се събират по едни пътища враждуващи агитки", обясни комисарят.

Така фенове на ЦСКА и "Левски" ще се съберат и по маршрутите на градския транспорт. Опасността утре идва от факта, че агитките на "червените" и пловдивчани имат стари сметки за разчистване. И старозагорци не са от най-тихите фенове, същото се отнася и за благоевградчани.

 

„24 часа"

 

Първанов:Да, правя нов политически проект на 11 ноември

 

Президентът Георги Първанов се обяви за идеята за радикална реформа на политическия модел. Това стана по време на дискусия на тема „Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия „Европа 2020".

Държавният глава заяви, че тази радикална промяна не минава през конституционна реформа, а трябвало да засегне финансирането на партиите, контрола, прозрачността.

"Това са неща, които биха постигнали по-голям ефект отколкото броят на депутатите", каза Първанов във връзка с идеята за намаляване на народните представители.

„Всеки би се изкушил да трупа точки с едно такова дело. Големият въпрос не е това. Аз казвам категорично "да" за оптимизиране на държавната администрация. Дайте да направим специални разработки, специална дискусия. Но дали като съкратим наполовина броя на народните представители, постигаме положителен ефект", коментира той.

Президентът потвърди за намерението да се сформира нов политически проект, с негово участие.

"Има широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това не означава все още учредяване", каза Първанов.

Той уточни, че в проекта има много представители на различни гилдии. Повече ще се разбере, когато се съберем, каза държавният глава. Той потвърди, че срещата на новата формация ще е на 11 ноември.

Практически България остава без президентска институция за следващата една година. Така премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Брюксел, коментира плановете за проекта на Първанов, съобщи БНР.

В началото на днешната дискусията Първанов припомни, че на предишната организирана от него сбирка преди година и половина е имало остър и разгорещен спор, който дори бил нарушил добрия тон.

„Не е важно да кажем кой е бил прав и кой не, важно е да се определи какви решения са били взети и дали те са били изпълнени", обясни президентът.

Той разкритикува кабинета „Борисов" с думите: „Избрахме грешния път. Моята оценка е, че правителството продължава да не се справя с икономическата криза".

 

„Труд"

 

Антимафиоти спасиха Афродита

 

Мраморна римска статуя на Афродита е спасена от износ в специална операция на ГДБОП. Произведението на изкуството струва над 1 милион евро, съобщи шефът на антимафиотите Станимир Флоров.

Петима души от село Гиген, Врачанско, са задържани в спасителната операция. Мраморната Афродита била висока около 2 метра, поясниха ченгета от сектор "Културно-исторически ценности". Те смятат, че са пресекли канал, по който различни уникати са напускали България.

Уникалната мраморна надгробна статуя лежала заровена 3 години в селски двор в плевенското село Гиген в очакване на платежоспособни клиенти.

Спецполицаите нахлули в двора на братята Николай и Павел Павлови в момент, когато статуята била полуразкопана, за да я рекламират на потенциален клиент. Освен иманярите за разпити били прибрани посредниците от град Гулянци и мераклията за купувач.

Мраморната Афродита е висока около 2 метра и тежи 2,5 тона. В стопанска сграда в същия двор антимафиотите открили истинско златно съкровище от римско време - монети, накити и дори античен зъболекарски инструмент.

 

„Труд"

 

Към кого се цели проектът на Първанов

 

Каква политическа съдба очаква проектът "Първанов"? Това ще стане ясно след 11 ноември, когато е премиерата на новата формация. Още преди появата й бъдещата структура е широко дискутирана. Вчера президентът потвърди, че тя ще носи името АБВ - "Алтернатива за Българско Възраждане". Слухове подредиха сред водещите й фигури евродепутатът Ивайло Калфин, ексминистър Меглена Плугчиева, Стефан Данаилов, Андрей Пантев и др. За Меглена Кунева се заговори като за бъдещ кандидат-президент.

 

„Стандарт"

 

Кремиковци чака златния дракон

 

За азиатско нашествие и дъжд от пари се готвят жителите на квартал Кремиковци. "Откакто плъзна новината, че китайци купуват металургичния комбинат, а върху земята ще вдигнат Експо център, всеки се е снишил, никой не продава. Чакат цената на земята да се вдигне до небесата", разказват местните хора. Те се хвалят, че районът им е в пъти по-добър от т. нар. тузарски квартали на столицата и е крайно време да осребрят подобаващо природните дадености. Земята върви по 40-50 евро квадратния метър. Eдна малка къща струва 30 хил. евро. За толкова се търгува и парцел земя от 600 квадрата. В агенциите предлагат и тристайни апартаменти между 43 хил. евро и 46 хил. евро. Промишлените халета също са сложени на тезгяха, като цените им достигат до 800 хил. евро.

"Ще видите как много скоро цените на имотите ще литнат още повече. В Бояна и Драгалевци е усойно, докато тука винаги е слънце. Става и за соларна електроцентрала", потриват ръце кремиковчани. Те имат една мечта. Не искат пътища или канализация от бъдещите благодетели, само да махнат комбината. Според хората, тук въздухът е в пъти по-чист от столицата. Дори когато Кремиковци е работил на пълни обороти, те дишали свободно благодарение на едно течение, което наричат южняк. "А сега представете си какво е, като няма машини и комини", не може да се нарадва Богдана Натова, която заедно с още две жени чака маршрутка номер 34 за София. Тукашните говорят и за китайско нашествие, защото много добре знаят, че подир парите идват и заселниците. Младите майки не се радват, че районът ще заприлича на Чайна таун. На противоположния полюс обаче са по-възрастните жители, преживели "първата жълта вълна" по времето на социализма. Те си спомнят, че преди години в съседно Ботунец е било пълно с виетнамци. Лошо обаче не са видели от тях, защото имигрантите са ги отървали от бездомните кучета - един от големите проблеми на квартала в момента.

"Май беше права баба Ванга, дето викаше, че ще ни завладее жълтата раса. Нас обаче отдавна ни е напънала", констатират пенсионерките на спирката. "Ей, толкоз народ се изхрани покрай това Кремиковци, сега и китайците", шегуваха се пък мъжете в района, повечето пенсионери от металургичния комбинат. "Аз съм "за" китайците само и само да спре "Кремиковци", да го махнат, да го сринат, да изчезне", откровен бе Георги Христов с 24-години трудов стаж там. "То е ясно, че китайците ще завладеят целия свят, няма как само ние да се спасим. Поне ще има работа за хората, стига с тая беднотия и мизерия", заключи пенсионерът.

 

„Стандарт"

 

Първанов и царят together

 

Ход с царя готви Първанов. Президентът пробва да привлече най-знаковите фигури от НДСВ за проекта си АБВ. Първа в списъка е самата лидерка Христина Христова. Държавният глава вече е разговарял с нея, с Владимир Каролев и проф. Огнян Герджиков, признаха и тримата за "Стандарт". Герджиков дори е участвал в емблематичната сбирка миналата събота, на която Първанов начертал сценария за събранието на 11.11.2010 г. в НДК. Президентът търси партньорството на НДСВ заради изградените структури на жълтите в страната. В партията ни се говори, че Симеон и Първанов са имали разговори на четири очи, твърдят жълти активисти.

"Наистина имахме среща по тази тема. Но ние сме бивши управляващи и няма как да се влеем в гражданско движение", отсече първата дама на царя.

 

„Монитор"

 

Борисов: Моля, не наричайте Първанов президент

 

Моля ви вече да не го наричате президент, когато говорим за г-н Първанов. За това призова в Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов. Коментарът му бе в отговор на въпрос, дали политическият проект на държавния глава, който ще бъде представен официално на 11 ноември, може да бъде възприет като алтернатива на сегашното управление. Човек, който има политически проект, не може да е президент. Още повече че не знам какво ще възроди. Чух, че в заглавието на проекта му има някакво възраждане. Възраждане на кое точно? Оставям на него и на всички да обясняват, защото винаги съм казвал, че не се меся в работата на другите партии и движения. Не искам да си мисля какво биха могли да възродят, коментира министър-председателят плановете на президента да оглави формацията, която ще носи името „Алтернатива за българско възраждане". Междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че въпросите, които отправя Георги Първанов към него, всъщност са въпроси, зададени от Алексей Петров. МВР шефът не очаквал, че и президентът влиза в този сценарий и ще се нареди сред клакьорите на Трактора.

 

 

„Монитор"

 

Дядо МАКСИМ - доайен сред патриарсите

 

Дядо Максим стана доайен сред патриарсите. Светейшият навърши 96 години вчера и е най-възрастният глава на поместна православна църква и архиерей с най-богат духовен опит. Той предвожда Българската православна църква вече 39 години. По-възрастен от него бе доскорошният патриарх на Сърбия Павле. Българският патриарх посрещна своя рожден ден вчера в Троянския манастир - обителта, в която той се е замонашил две години след завършване на Духовната академия. По манастирски обичай празненствата започнаха още в 7 часа сутринта с утреня. Така се наричат общите молитви на зазоряване. Света литургия за негово здраве отслужиха архиереите от Светия синод от 9,00 часа. За нея пристигнаха специално и представителите на Руската православна църква в България архимандрит Зотик и на Румънската православна църква - отец Опра.

 

„Монитор"

 

Пловдив и Перник спирки на метрото

 

Две нови железопътни гари ще осигуряват връзката с метрото за идващите от направленията Перник и Пловдив. Това предвиждат плановете на общинското предприятие „Метрополитен" за разширяването на столичната подземна железница. „Едната от гарите ще се намира в Горна баня, откъдето ще тръгва едното разклонение на третия лъч на софийското метро ­ до бул. "Ботевградско шосе". Тя ще осигурява връзка между влаковете от Перник за София и метрото", обясни изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. Очаква се третият метродиаметър да бъде проектиран като бърз влак и да бъде изграден с пари по оперативна програма „Транспорт". Пусковият срок за отсечката е краят на 2015 г..

 

„Дневник"

 

"Алтернативата" на Първанов - търсят се говорители във всички институции

 

След едногодишно увъртане за намеренията си след края на президентския си мандат, днес Георги Първанов съобщи, че политическият му проект ще тръгне на 11 ноември. Като за начало - с група граждани, догодина - с мрежа от инициативни комитети за местните и президентски избори, а след това - може и с партия.

"Скоро ще стартира в публичното пространство широка гражданска инициатива, която е в ход, но това все още не означава учредяване", обяви Първанов пред журналисти след края на организираната от него икономическа дискусия. Първата среща на тази "гражданска инициатива" ще бъде на 11 ноември в НДК.

В същия ден, в който Първанов реши да хвърли светлина върху намеренията си, в. "Труд" съобщи в аванс името на бъдещата му формация - "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).

Преди година Първанов за първи път обяви амбициите си да остане в политиката и след президентския мандат, но не като лидер на партия.

 

„Сега"

 

Митниците най-после ще върнат незаконно взетия акциз за колите

 

От 1 януари 2011 г. държавата най-сетне започва да връща незаконно събирания от нея в продължение на три години акциз върху употребявани мощни автомобили. Министерството на финансите вчера публикува специален законопроект за възстановяването на налога, от който става ясно, че се създава нов проблем - парите ще могат да си възстановят автокъщите, внасяли колите, а не крайният им купувач.

Сагата с акциза завърши успешно, след като пловдивчанинът Петър Калинчев успя да надвие държавата и да защити правата си, дадени му от еврозаконодателството. Казусът "Калинчев" стигна до съда на ЕС, който на 3 юни т. г. излезе със заключение, от което следва, че агенция "Митници" трябва да възстанови незабавно надвзетия данък на хиляди граждани и фирми. По груби сметки става дума за около 120 млн. лв., които трябва да бъдат върнати на 17 800 лица.

Всеки, който между 1 януари 2007 и 31 декември 2009 г. е внесъл от която и да е държава в света мощен автомобил втора ръка, може да поиска от митниците да му възстановят част от платената сума - разликата между стойността на акциза за стар и нов автомобил. През този период употребяваните мощни автомобили (с мощност над 120 киловата, или 163 конски сили) се облагаха с по-висок акциз от новите коли. За употребявани се смятаха изминалите над 6000 км или навършилите 6 месеца от първоначалната си регистрация. От 1 януари 2010 г. акцизът бе изцяло премахнат.

 

„Дума"

 

Първанов потвърди за новия си проект

 

Президентът потвърди датата, на която ще бъде огласена инициативата, известна от месеци в обществото като проектът "Първанов" - 11 ноември. Повече ще разберете тогава, когато се съберем, каза държавният глава пред журналистите след края на дискусията "Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия "Европа 2020", организирана по негова инициатива. На нея той настоя за преосмисляне на следваната досега антикризисна политика и попита защо дистанцията между нас и останалите членки на ЕС се увеличава.

Първанов се обяви и за реформа на политическия модел, но не конституционна, "както някой сега се опита да вкара тази тема в дневния ред на политическия ни живот", а реформа от гледна точка на финансирането на партиите, на контрола, на прозрачността.

За проекта "Първанов" той обясни, че има широка гражданска инициатива, която е в ход и вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. "Това все още не значи учредяване - има много хора, представители на различни гилдии и слоеве - учители, лекари, преподаватели, кметове, активисти от неправителствени организации, политици, без това да означава ангажимент. Те участват като граждански лица, специалисти, професионалисти


news.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029978
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930