Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 07:43 - От страниците на днешните вестници
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
1



Стаж.

„Труд":

Вдигаме стажа от догодина

Стажът за пенсиониране да започне да се вдига още от 2011 г. с по 6 месеца на година. Това ще отстоява финансовият министър Симеон Дянков на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи самият той вчера след среща със студенти от УНСС.
Дянков категорично подкрепял препоръката на Международния валутен фонд стажът да се увеличи още от догодина заради лошото демографско развитие у нас и натрупания от десетилетие дефицит в НОИ. Вицепремиерът припомни, че такава идея е имало в първия проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, предложен от екипа на трудовия министър Тотю Младенов и приет от правителството. Той обаче беше оттеглен от парламента под натиска на синдикатите.


Проект.

„24 Часа":

И десни в проекта на Първанов

Георги Първанов събира на 11 ноември, четвъртък, кръг, който един вестник определя като бъдеща "коалиция на духа".
За него засега работи инициативна група от 15-20 души.
Очаква се до вторник те да изпратят покани на около 120 известни българи за сбирката в НДК, на която щял да стартира процесът по създаване на новия граждански проект.
Това не е партия, уточнява един от малцината посветени, с когото са водени разговори, но преди месеци.


Скандал.

„Стандарт":

Прокурори погнаха Яне за гей скандала

Главният прокурор и МВР ще се занимават с гей скандала в РЗС. Депутатите ще изпратят всички данни срещу Яне Янев до обвинител номер 1 и вътрешното министерство, решиха вчера след заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията. По думите на председателя Валентин Николов комисията не е счела за необходимо да изслуша координатора на РЗС СВетослав Стефанов, който се оплака, че Янев му отправял неприлични предложения. Според депутатите в жалбата си до парламента той е дал достатъчно подробни обяснения. "Разказва как Янев е изпращал СМС-и и упражнявал сексуален тормоз над него по този начин, както и че го е заплашил и човекът е много притеснен. Към нас той се обръща в качеството ни на комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарната етика. В случая със засегнатия народен представител етика няма никаква", заяви Николов. Той уточни, че комисията очаква в установения срок от МВР и прокуратурата да върнат становищата си по изпратения сигнал.


Протест.

„Дума":

Студентите: "Искаме да учим!"

"Искаме да учим!", пишеше вчера на големи плакати, с които стотици студенти от СУ и трите столични вуза по изкуствата минаха на протестно шествие от НДК до МС и парламента. Бръснещият сняг, който заваля сутринта, само тонизира протестиращите. Сред студентите имаше и преподаватели, макар че техният протест ще бъде на 1 ноември. Синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ също подкрепи студентите. С тях бяха и докторанти от четирите вуза и БАН.
Младите настояват за спешна финансова помощ за вузовете, застрашени да затворят през зимата; публично обсъждане на политиката за висшето образование; ръст на инвестициите за вузовете до 1,13% от БВП, колкото е средното ниво в ЕС. Те връчиха декларацията си в деловодствата на МС и на парламента, където им обещали да я предадат на Цецка Цачева.


Армия.

„Новинар":

Режат армията ни до 26 000

Армията да бъде свита до 26 000 души, реши парламентът при гласуването на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. В момента армията ни по численост е близо 34 500 души, което означава, че през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8000 човека. От тях 5700 ще бъдат военни, а останалите 1300 цивилни служители от администрацията.
Администрацията пък няма да надвишава 750 души, а командният състав няма да е повече от 2,5% от състава на подчинените структури. Общият състав на въоръжените сили пък трябва да бъде намален от 44 000 на 37 000, е предвидено още в проекта. През 2012 г. се планира да се обяви конкурс за закупуване на изтребители за около 1 млрд. лева. Ще остане обаче без единствената си подводница, която ще бъде извадена от въоръжение.


Христо Мутафчиев.

„Стандарт":

Събудиха от кома Христо Мутафчиев

СОФИЯ. Актьорът Христо Мутафчиев, който преди три дни получи инсулт, вчера сутринта бе изваден от изкуствената кома. Той отваря очи и е контактен, съобщиха лекарите. Специалистите дават до 90% шанс на Христо да се възстанови.
Малко по-късно през деня съпругата на актьора Елица Мутафчиева помоли лекарите от болница "Св. Иван Рилски", където е настанен мъжът й, да не дават каквато и да било информация за състоянието му. В разпространено чрез Националната пациентска организация становище тя призова и медиите към разбиране и съпричастност в този тежък за нея и семейството й момент.

 news.bg





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031273
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930