Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 16:36 - Един наистина добър коментар
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 1 Гласове:
2



Лютви Местан няма срам 29 октомври 2010 / 14:42 

image 

В петък по време на парламентарния контрол Лютви Местан вдигна скандал в Народното събрание и обвини ГЕРБ, че назначава за директори на училища “свои хора”, като по този начин се опитва да си създаде гръбнак за предстоящите след една година местни и президентски избори. Даде пример с Джебел, където спечелила конкурс директорка е освободена след 3 месеца, а на нейно място, според Местан, сега се назначава човек на ГЕРБ.

 

 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ


Може и да е така. Даже е много вероятно да е така. Лютви Местан обаче е последният човек, който може да обвинява когото и да било в партийно мотивирани назначения в образованието.

Като председател на парламентарната комисия по образование в продължение на два мандата той се превърна в просветен министър в сянка и нито един титуляр на поста не смееше да направи каквото и да било, без да е получил одобрението му. Така просветното министерство и регионалните структури се напълниха с кадри с турски имена, които на всичкото отгоре имат трудности да се изразяват на официалния език в държавата.

В явен конфликт на интереси Лютви Местан нагласи съпругата си Ширин за председател на Държавната агенция за закрила на детето, която също изкара два мандата и под нейния поглед и нейното бездействие в социални домове починаха 238 български деца – от глад, липса на грижи и нормално лечение.

Обаче както каза преди няколко дни учителката на 8-годишната ми дъщеря, по която всички деца са луди, но сега във втори клас не й дават да им преподава, понеже занималнята е платена и това било конфликт на интереси: Аз съм в конфликт на интереси, а Ахмед Доган не е.

Каза го не със злоба, а с примирение, както вече свикнаха да приемат нещата умните и добри българи.

Но заради това, че свикнахме да се примиряваме, да махаме с ръка безнадеждно, хора, влезли, учили и завършили на квотен принцип с тройки, сега ни учат на морал, на толерантност и търпимост и претендират, че ако не са те, ценностната ни система ще рухне.

Дотам я докарахме.

Но за г-н Местан.

Под неговото крило за последните 8 години училищата в т.нар. смесени региони се сдобиха масово с директори, които не говорят български като хората, а под прикритието, че се изучава религия в много български училища, издържани с парите на българските данъкоплатци, се проповядва - не изучава - ислям, при това често и радикален.

Нещо повече, емисарите на ДПС по места са инструктирани да набират деца, чиято религия е ислямът, но езикът им е български и да ги записват да учат турски. По този начин с нашите пари върхушката на ДПС си фабрикува бъдещи избиратели, ама ние сме толерантни, европейци сме ний.

Плахият опит на бившата заместник-министърка Милка Коджабашиева да ограничи тази практика, като даде право на учителите да преценяват дали детето говори турски или не, й струваше поста, отново след личната намеса на Лютви Местан.

Нашата държава, България, е оцеляла, понеже дори и когато не я е имало, е имала училища. Българските църковни борби срещу Цариградската гръцка патриаршия са започнали в началото на 19-и век, понеже гръцките архиерейски наместници масово са примамвали българските деца в издържаните от църквата, всъщност от парите на българите, училища.

Умните и добри българи са видели и разбрали, че децата получават добро образование и култура, но и че мнозина от тях, когато пораснат, вече се пишат гърци, не българи. И по тази причина гръцките патрици били изгонени, а училищата си станали чисто български.

Затова я има днес България.

Време е да си спомним откъде сме тръгнали и да посочим на някои самозабравили се хора тяхното място.

През годините българското образование се луташе и залитна в посока, която го отдалечава от корените му, от неговата изначална същност – да бъде, заедно с църквата, крепител и пазител на българската държавност.

Църквата я пиши бегала, значи ни остава само училището. С цялото уважение и с цялата толерантност към малцинствените групи – тука е България и това са български училища, издържани с български пари, както винаги е било.

Сегашният министър на образованието Сергей Игнатов е умен, ерудиран и възпитан човек, може би най-добрият министър, който системата е имала. Но и той е заразен от псевдокосмополитизма на предшествениците си.

Под прикритието на този космополитизъм и на абсолютно превратно тълкувани универсални човешки права и свободи в България през последните десетина, че и повече години систематично се фабрикува разделение (не различие) в нацията, противно на официалната парадигма (и ние пушим цигари “Кент” и сме чели Кант, г-н Местан), че ДПС работело за интеграцията на българските турци.

В най-добрия случай това произвежда избиратели за ДПС и увековечава циничната му и крадлива върхушка, в по-мрачните (и дългосрочни) сценарии дезинтегрира държавата, ако ме разбирате какво искам да кажа.

Турците в България, като всички хора по света, имат правото да изучават в училищата родния си език и култура, но оттам нататък политиката в образованието трябва да е работа на българската държава.

За да я има, както я е имало досега.

ekipnews.com

 



Тагове:   наистина,


Гласувай:
2



1. ketcakuatl - ГЬОТВЕРЕНИ-КАЗАНО ПО ТЯХНОМУ
30.10.2010 20:02
А по нашему-уяла се въшката и изпълзяла на челото.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020184
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031