Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 08:50 - Накратко от днешните вестници
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
0



„24 часа"

 

Тя обяви 20% доплащане за болници. Да си ходи!

 

Бойко Борисов освободи Анна-Мария Борисова едва 162 дни след като я назначи за здравен министър.

Премиерското решение бе съобщено с кратка бележка на журналистите в Министерския съвет, които току-що бяха изслушали концепцията на проф. Борисова за реформа в здравеопазването. Съдържанието й бе изчетено от прессъветника в Министерския съвет Николай Боев.

.На "Дондуков" 1 спешно пристигна шефката на парламента Цецка Цачева. Според запознати тя имала разговор с Борисов и Цветанов по въпроса. На излизане и Цачева, и Цветанов обаче отказаха да разкрият подробности, а само загатнаха, че предстои решение на министър-председателя.

 

„24 часа"

 

Натискали и Орешарски заради Мария Мургина

 

Срещу бившия министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски е оказван политически натиск покрай скандалния случай с бившата шефка на НАП в Силистра Милена Цолчовска.

Това обяви пред Софийския градски съд бившият заместник на Орешарски Георги Кадиев. Двамата се явиха като свидетели по делото срещу Мария Мургина.

"Достигнах до този извод, защото поисках инспекторатът на министерството да извърши проверка на дирекцията в Силистра, но три седмици нямаше никакъв отговор от Орешарски", каза Кадиев. По-късно пред съда ексфинансовият министър обясни, че е говорил с Добромир Гущеров от БСП и Юнал Лютфи от ДПС по случая. Те го призовали да разреши проблема, но не му указали как точно. Според него неформално конфликтът между Цолчовска и нейния заместник Красимир Димитров бил заради политическите им възгледи.

Цолчовска, която според обвинението подава оставка заради натиск от Мургина и депутата Гюнай Сефер, чиито фирми ревизира, отишла при Кадиев и му е разказала подробно за проблема.

Тя била предупредена, че ако не спре, ще бъде уволнена или преместена като редови служител в НАП - Варна. Кадиев обясни, че разговарял с Мургина и я предупредил да преустанови всякакъв натиск срещу Цолчовска, докато не бъде изяснен случаят. Междувременно желаната от него проверка от страна на Инспектората на МФ била отказана, тъй като Пламен Орешарски не разписал командировъчните на служителите.

 

„Труд"

 

Скандал за пари в кабинета

 

Прословутото ГЕРБ-ерско послушание свърши! На днешното правителствено заседание повечето министри скочили срещу проектобюджета за догодина, внесен от вицепремиера Симеон Дянков, съобщиха независимо един от друг пред "Труд" двама членове на кабинета.

Министрите били бесни, че държавните субсидии, отредени за тях, няма да им стигнат, за да покрият и минималните си разходи.

Негодуванието им било насочено и към другия вицепремиер - Цветан Цветанов, който успя да извоюва 5% увеличение на парите за МВР. Цветанов обаче заяви по-късно пред "Труд", че също е недоволен от бюджета си (виж долу).

Не може за подслушване да се дават 100 млн. лв., а за култура - 80 млн., коментираха вчера в парламента.

По време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов взел страната на Симеон Дянков, разказаха присъствали. Той обяснил, че на финансовия министър също не му е приятно да определя такива стойности за повечето министерства. От това страдал и рейтингът на Дянков, изтъкнал Генерала. Според последното изследване на НЦИОМ доверието във финансовия министър пада с 10%.

 

„Труд"

 

КАТ: Вдигаме глобите, за да не сме рай за нарушителите

 

Глобите у нас са едни от най-ниските в Европа. Добре е да бъдат вдигнати, за да не стане България дестинация за шофьори, които идват тук, за да вършат нарушения. Това каза вчера Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция. Той даде пример с Германия, където разрешените скорости са високи и това привличало "бързи и яростни" от цяла Европа.

За превишена скорост глобите ще скочат двойно, предвижда готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. За превишение до 10 км/ч над разрешените санкцията от 10 лв. ще стане 20 лв. За превишение над 50 км/ч вместо досегашните 250 лв. нарушителите ще плащат 450 лв., плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре. Например, ако се мине покрай знак за ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, санкцията ще е 550 лв. Сумата, която се плаща за същото нарушение в Гърция и Румъния е трикратно по-висока.

 

„Стандарт"

 

Бойко ни излекува от Анна-Мария

 

Българинът страда от вируса "Анна-Мария" точно 5 месеца и 7 дни. Премиерът Бойко Борисов ни излекува вчера, като поиска и разписа оставката на здравната министърка. Направи го, докато тя даваше пресконференция. На нея Анна-Мария се обяви за заложник на финансовия си колега Симеон Дянков, който не й давал пари. Борисова постави рекорд за най-кратък престой във властта. Предшественикът й Божидар Нанев издържа на горещия стол 8 месеца.

От лятото лекари, синдикати и пациенти искат оставката на Борисова. БСП подготви вот на недоверие към кабинета заради нея.

Скандалите ескалираха в последните седмици, когато се разбра, че реформите на Анна-Мария означават да си доплащаме в болниците.

Никакво доплащане, обяви късно вечерта във вторник премиерът Бойко Борисов.

 

„Стандарт"

 

Касова бележка сваля данъци

 

Няколко късметлии ще спечелят различни предметни награди и данъчни преференции при плащането на налозите си в края на годината, обяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. Тези награди ще се теглят всеки месец с лотарията на НАП. Отделно в края на годината се предвижда даването на голяма награда. Тя може да е кола, но е напълно възможно да се даде и апартамент, научи "Стандарт". За да се включат в битката за наградите, гражданите трябва да прибират касовите си бележки и да ги изпращат в НАП. Лотарията на данъчните ще стартира от януари 2011 г. В момента е сформирана работна група, която ще реши как да се подават касовите бележки от гражданите, за да се включат в томболата, и какви ще са наградите. Инициативата има подкрепата и на финансовото министерство. Очаква се предметните награди да са предимно черна и бяла техника, но в края на годината ще се изтегли и голямата награда. Предвижда се разработването на онлайн система, с която потребителите да регистрират своите касови бележки по интернет. В същото време обаче ще има и възможност бележките да се изпращат и по пощата, за да не се изключват от томболата възрастните хора, които масово нямат достъп до интернет. Инициативата е част от мерките на данъчните за изваждане на светло на укритите обороти, като се изисква издаването на касови бележки от гражданите. Другите предприети мерки срещу сивата икономика са ограничаване на разплащанията в брой и връзване на касовите апарати с НАП, коментира още Стефанов.

 

„Монитор"

 

Край на фалшивите технически прегледи

 

Масови проверки за издаване на фалшиви документи за технически прегледи стартира транспортното министерство. Дойде краят на общата безотговорност, когато не е ясно кой с каква дейност е бил натоварен. По 1500 лв. глоба ще отнасят техническият специалист и председателят на комисията, извършили прегледи менте. Санкцията за собственика на сервиза ще е 2 хил. лв. Така ще възлиза поне на 5 хил. лв., а освен това ще им се отнема лицензът. Промените в Закона за автомобилните превози влязоха в сила през юли, а проверки вече се извършват из цялата страна както по сигнал, така и планирано или внезапно. Вече са отнети лицензите на 4 пункта за технически прегледи, обясни шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов. Само в рамките на вчерашния ден автосервиз ЕТ „Ивяни - Наташа Камбурова", оторизиран да извършва технически прегледи, бе лишен от лиценза си. Сервизът, с адрес в на ул. „Росарио" 8 в столичния квартал „Дървеница", е издал документа за технически преглед на автомобил, който се намира в с. Брестовица, Плевенско. Въпросният автомобил е в окаяно техническо състояние и въобще не е пътувал до столичния сервиз, показа проверката. Мерките, с които ще бъде преустановена практиката да се издават документи за невалидни технически прегледи, включват и постоянно видеозаснемане, като всеки сервиз ще трябва да купи камера за помещението.

 

„Монитор"

 

Здравното министерство без Анна-Мария

 

Анна-Мария Борисова вече не е здравен министър. Това стана, след като вчера премиерът Бойко Борисов прие оставката й. Още по време на правителственото заседание вчера сутринта изтече информация, че Анна-Мария ще сдаде поста, а Борисов я е извикал в кабинета си заради идеята лечението в болниците да се доплаща дори от здравноосигурените граждани. Предната вечер пък на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отхвърлена предложената от нея здравна концепция, която предвижда доплащането в болниците. Преди заседанието на кабинета вчера в интервю по bTV Борисова обяви, че министър-председателят не й е искал оставката.

 

„Монитор"

 

6000 фирми точили НОИ

 

Експертите на Националния осигурителен институт (НОИ), Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ) са изготвили списък с 6000 фирми, които са нарушавали трудовото и осигурителното законодателство. Това съобщиха вчера управителят на НОИ Христина Митрева и изпълнителните директори на НАП и ГИТ Красимир Стефанов и Румяна Михайлова. Предприемачите са правили два вида нарушения. Едната група фирми са подавали декларация за осигурените, но не са подавали декларация за размера на осигуровките, които трябва да плати работодателят. Липсата на втората декларация не дава възможност на НАП принудително да им събере парите, които дължат.

 

„Сега"

 

Борисов призна пълния крах на здравеопазването

 

Премиерът Бойко Борисов призна пълния провал на правителството в здравеопазването, като отстрани втори здравен министър в рамките на година. Вчера той изненадващо прие оставката на Анна-Мария Борисова. Оттеглянето на Борисова, задържала се на поста едва 6 месеца, идва на фона на задаващ се вот на недоверие по темата, лекарски стачки, чакащи търгове за лекарства и пълна неяснота за хода на здравната реформа.

Премиерът обясни, че до отстраняването се е стигнало, защото Борисова не е съгласувала с партийното ръководство идеята за доплащане в болницата. "За да продължат реформите, министърът трябва да има обществено доверие. Дойде при мен и ме попита за моето мнение. Аз й казах, че трябва да си подаде оставката. Тя си я носеше. Така че за една минута свършихме тази работа", обясни Борисов. По-късно от правителствената информационна служба обявиха, че оставката е приета поради несправяне със служебните задължения и породилото се напрежение при осъществяване на реформите в здравеопазването.

 

„Дневник"

 

Здравната реформа на ГЕРБ - за трети път отначало

Опитът на ГЕРБ да реформира системата на здравеопазването започва отново. За трети път за изминалите 14 месеца от началото на управленския мандат. След като в края на март премиерът Бойко Борисов отстрани министъра на здравеопазването Божидар Нанев, вчера изненадващо прие оставката и на наследничката му, проф. Анна-Мария Борисова.

Това стана час след заседанието на Министерския съвет и 30 минути след последния брифинг на Борисова пред медиите, на който тя заяви, че никой не й е искал оставка. Допълни, че я носи в папка, защото няма джобове.

Здравеопазването е най-нереформираният и проблемен сектор, но затова пък с най-много и ключови персонални смени - от началото на мандата на ГЕРБ си отидоха 11 шефове в системата.

От пресслужбата на правителството първоначално не обявиха мотиви за оставката на проф. Борисова, впоследствие съобщиха пред агенция "Фокус", че причината е несправяне със служебните й задължения и породилото се вследствие на това напрежение при осъществяване на реформите в сектора.

 

„Дума"

 

Спират парното, ако съседите не плащат

 

Парното в блока да се спира, ако 50 на сто от собствениците не са си плащали сметките през последния отоплителен сезон. Това предлага депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Вече имало работна група в енергийното ведомство, която подготвяла изцяло нов закон за енергетиката и се обсъжда в него да залегне такава възможност. Има идея периодът на неплатените задължения, заради които да се спира парното, да е не цял отоплителен сезон, а два месеца. Въвеждането на тази мярка щяла да дисциплинира лошите длъжници и така минимален брой хора, които са изрядни, щели да бъдат ощетени.

Според Емил Георгиев от Федерацията на потребителите, ако това се въведе, ще настане хаос, ще нарастне социалното напрежение и ще се нанесе удар върху всички потребители в страната. Най-много ще пострадат добросъвестните, а въсщност държавата ще прехвъли горещия картоф на хората, заяви Георгиев. Според него държавата има други механизми, черз които да реши този проблем. По думите на енергийния експерт Михаил Димитров България е единствената държава в Европа, където крайният потребител в сградата има лични отношения с топлоснабдителното предприятие. Топлофикацията би трябвало да продава енергията на сградата, а етажните съсобственици да уреждат сметките помежду си по законов начин, заяви той. Според него това предложение е разумно и то ще ни приближи към европейския модел.

news.bg

 

 


Тагове:   Накратко,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1030025
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930