Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 19:52 - Плана ще изпълним, нананайна
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 497 Коментари: 1 Гласове:
3



  23 септември 2010 / 16:09

В Ню Йорк приключи срещата на върха на ООН, посветена на Целите на хилядолетието за развитие. Във финалната реч генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун се зарече, че в следващите 5 години той и ООН ще направят всичко възможно да бъде постигната целта – справяне с бедността.

 

 

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ


Пак в Ню Йорк излиза списанието “Форбс”. Разгеле, то публикува годишната си класация на най-богатите американци. Изненади няма. Начело отново е Бил Гейтс със състояние от 54 милиарда долара, следван от Уорън Бъфет с 45. Интересното в тазгодишната класация е, че богатите американци са забогатели още повече, ако е криза. Първите двама в класацията са притурили общо 9 милиарда към богатството си (Гейтс – 4, Бъфет – 5), а общо първите десет са станали по-богати с 25 милиарда долара – колкото е например брутният вътрешен продукт на Зимбабве, страна с 12 милиона население, управлявана безжалостно от ортодоксалния комунист Робърт Мугабе.
Светът е несправедлив, а работата отива още по на зле. Световната финансова криза оголи тежки и пълни с опасности противоречия, а в света се надигат левичарски настроения, подхранвани от съобщения като тези, че докато в кризата едни са загубили работа и жилище (например едното или другото или и двете са се случили на около 20 милиона американци), други са забогатели още повече.
От там до извода, че кризата се е случила, за да забогатеят много малцина и да обеднеят много мнозина и до лозунга “Бий богатите” е само една крачка.
Но не само на беднотията минават такива мисли през главата.
В сряда Винс Кейбъл, министър на бизнеса в консервативно-либералното правителство на Дейвид Камерън направо нарече банкерите мошеници. "По отношение на банките, няма да се извинявам за критиките си срещу мошениците и хазартните типове, които нанесоха толкова щети на британската икономика", заяви Кейбъл.
Капитализмът спечели историческото състезание с комунизма, тъй като успя да балансира крещящите противоречия между богатството и бедността и, особено в Европа след войната, създаде солидарни общества. В повечето западни страни хората понесоха солидарно тежестите на следвоенното възстановяване, а когато изобилието най-накрая дойде, имаше за всички.
Макар доста от световните икономисти сега да твърдят, че най-лошото в кризата е минало, на много места по света тя все още е резонен аргумент за орязване на доходи, вдигане на данъци и загуба на работа.

Например както в съседна Румъния, където орязаха заплатите и пенсиите с една четвърт, а в сряда огромно множество се събра пред сградата на правителството в Букурещ и скандираше “Крадци, крадци”.


Хората донякъде могат да приемат, че ще се наложи да се търпят разумни лишения, но чашата прелива, когато виждат, че лишенията са само за тях, докато една малка прослойка става още по-богата.
Такива настроения има не само в Румъния.
В Германия например, където правителството наля във фалиралата “Хипо риъл естейт банк” над 40 милиарда евро и даде гаранции за 103 милиарда евро, гръмна скандалът, че за 2009 година висшият мениджмънт на банката, буквално няколко души, си е раздал бонуси в размер на 25 милиона евро.
В България класация кой колко е забогатял и кой колко обеднял при кризата няма, но ясно се вижда, че банковата система например през 2009 година е инкасирала същите, че и по-големи печалби, отколкото в предкризисната 2008-а. Има и други, които богатеят по време на криза.
А иначе борим бедността. Плана ще изпълним, нананайна.
еkipnews.com



Гласувай:
3



1. liliyanaandreeva - Мнозина са "избраните" да критикуват...
23.09.2010 21:09
...малцина са" призваните" да дадат приемливо и разумно решение за справяне с ужасяващите проблеми на нашето съвремие...вие няма ли да обърнете внимание и на моите постинги? Може да се окаже, че съм от призваните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029888
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930