Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2010 08:40 - Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 263 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

Св. апостол Кодрат бил ученик на някои от апостолите, преки ученици на Господа Иисуса Христа. Бил поставен за епископ в Атина на мястото на мъченически загиналия Атински епископ св. Публий. Проповядвал словото Божие най-вече в Атина и в малоазийския град Магнезия. Подир много апостолски трудове и страдания в 130 г. св. Кодрат претърпял мъченическа смърт за вярата в Господа Иисуса Христа и бил погребан в Магнезия. Този доблестен апостолски ученик е известен още и като апологет, защитник на християнското учение. В 126 г. той написал такава блестяща апология на християнството, че император Адриан, като я прочел, издал указ да не бъде осъждан никой от християните само за това, че изповядвал вярата в Христа, без доказателства, че е извършил някакви престъпления. Апологията на св. Кодрат е изгубена. За нея споменава църковният писател Евсевий Кесарийски. В това си съчинение св. Кодрат доказва истината за божественото пратеничество на Христа Спасителя, като сочи извършените от него чудесни изцелявания на болни и възкресявания на мъртви. Запазило се е друго едно съчинение на св. апостол Кодрат - "Послание до Диогнет". Диогнет е бил образован езичник, който искал да узнае в какво се състои вярата на християните. В това послание този бележит апостолски ученик е писал за живота на християните.


На този ден православната църква почита паметта и на Св. мъченици Евсевий и Приск. Св. свещеномъченици Ипатий и Андрей , Св. Исакий и Мелетий, епископи Кипърски. Св. Димитрий, митрополит Московски.


Тагове:   кръст,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029835
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930