Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2010 17:40 - Щракна поредният капан на Станишев - „Сименс“
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 649 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Сряда, 15 Септември 2010г. Автор: в. Атака       „Сименс" е поредният чужд инвеститор, който не спазва правилата в България

АТАКА от години настоява чуждите инвеститори у нас да спазват разпоредбите на европейското законодателство, както и отговорностите, които поемат при подписване на договор с българска страна. Лидерът на националистите Волен Сидеров нееднократно критикува енергийните монополисти и чуждите банки у нас заради политиката с двоен стандарт, която водят спрямо българите. Сидеров настоя фирмите, които въртят пари у нас, да третират българските граждани както клиентите в родните си страни и да спазват поетите по договор отговорности изрядно, както на запад. Факт е, че към момента повечето чужди инвеститори у нас се държат като феодали, от което потърпевши са всички българи.
Подобен и пореден е случаят със "Сименс", един от най-успешните концерни в Германия през последните десетилетия. Договор с немската фирма сключи правителството на тройната коалиция за изграждане на новата система за издаване на лични документи. Проблемът е, че договорът, типично за кабинета "Станишев", беше сключен в "12 без 5", условията бяха подписани от червените, след като знаеха, че не те ще контролират изпълнението му. Така година след идването на власт на ГЕРБ гръмна поредната мина, заложена от тройната коалиция. Вече 9 месеца "Сименс" не изпълнява задълженията си към българската държава. Всеки ден обаче опашките пред РПУ-тата растат, служителите на МВР дават извънредни часове труд, отвсякъде се сипят обвинения към кабинета.
След подписаните на червено договори от Станишев за 2 млрд. лв., след обещаното увеличение на пенсиите, без да бъдат осигурени пари за това и още, и още... гръмна поредната бомба със закъснител, заложена от предишните управляващи. Сега вътрешното министерство трябва да преразглежда клаузи на договор, който не е подписало, както и да се справя с проблемите, които ежедневно блокират системата за издаване на документи и изнервят гражданите.
Миналата седмица управляващите получиха обещание от "Сименс", че до края на месеца системата ще проработи нормално. Дали ще стане, времето ще покаже. Но е наложително чуждите инвеститори да започнат да се съобразяват със законодателството и потребителските права на българите, които отново стават изкупителни жертви на своеволията на поредната фирма, оперираща у нас.
Споразумението със "Сименс" за изграждане и поддържане на новата система за изкарване на лични документи е поредният капан, който тройната коалиция в лицето на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган заложи на своите приемници от кабинета "Борисов". Договорът е част от сключените в " 12 без 5" спогодби, които до момента натовариха държавата с неизпълними в условия на криза задължения. Случаят със "Сименс" е показателен - 116 млн. лв. бяха похарчени набързо, за да не пропуснем сроковете, защото се задаваха сериозни 30 млн. евро санкции от ЕК. Днес резултатът е

опашки пред РПУ-тата и клевети срещу
правителството

Най-остри в нападките си са, разбира се, онези, които са подписали договора - БСП. Истината е, че не настоящият, а бившият вътрешен министър Михаил Миков трябва да отговаря пред обществото за неразбориите около личните документи. Миков е този, който трябва да обясни как и защо одобрената за изпълнение на поръчката фирма разиграва държавата и хората вече шест месеца (изпълнението на договора започна на 29 март, макар Миков да се кънеше, че ще започне най-късно в края на 2009 г.). И до днес социалистите отказват да поемат отговорност, червените прехвърлят проблема от болната на здравата глава и оставят друг да се справя с последствията. В същото време използват истерията пред РПУ-тата, която те създадоха, за да очернят правителството пред избирателите.
На последния парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че при преговорите със "Сименс" за изготвянето на документите за самоличност ще се търсят финансови неустойки от фирмата. "Водим много тежки преговори и това, което съм заложил като условие, е да се търси някакво обезщетение за гафовете към момента", каза Цветанов. От "Сименс" са обещали до 30 септември системата да се нормализира. Това обаче не променя факта, че към момента служителите на МВР са дали 13 000 часа извънреден труд заради проблеми при работата на системата. Само в СДВР са назначени допълнително 40 щата, обясни Цветанов. По думите му остава проблемът с доставката на паспортните бланки. Досега има забавяне с около три месеца в доставянето на договорените количества, като в София това забавяне е девет дни. В момента "Сименс" предлага модифициран вариант на бланките, като тече проверка на МВР дали този вариант отговаря на договореното, увери Цветанов.
През отпускарския месец август недоволството от чакането за документи сякаш бе затихнало, но с настъпването на септември хаосът завладя гишетата пред РПУ-тата с пълна сила. "Вероятно опашките за лични документи тепърва предстоят", прогнозира комисар Христо Терзийски - зам.- началник на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Терзийски направи сравнението с предишната масова подмяна на документите. През 2000 г. най-много лични документи са били издадени през септември, октомври и ноември, т.е. срокът им изтича сега. Очакват се големи опашки и затова от 1 септември гишетата за подмяна на документи работят чак до 21 часа.
За разлика от бързите реакции на МВР немският концерн до момента неколкократно не изпълни сроковете и количествата, с които се ангажираше пред управляващите. До 30 май "Сименс" е трябвало да достави 400 000 корици за задгранични паспорти. Два месеца и половина след крайния срок обаче бяха доставени едва 393 000. В други случаи фирмата изпълнител не прави това, което е декларирала предварително. "На 9 август "Сименс" декларира готовността си всяка седмица да ни доставя по 35 000 корици за паспорти. Два дни след това информира, че ще трябва да се задоволим само с 20 000 бройки. На 13 август обаче конкретизираха, че повече от 9000 не могат да предоставят." Това съобщи преди месец зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров. Изводът е: "изпълнителят не е коректен и продължава да не е коректен на база ангажиментите, които има по договор с МВР". После Димитров обяви, че колкото и да не му е приятно, ще обяви, че комуникацията вече е много трудна, представителите на "Сименс"

не желаят да
коментират отговорностите и задълженията си към нас
Единственото, с което отбива топката немският концерн, е да прехвърля отговорността на подизпълнителя - разбирай българска фирма, който бил отговорен за доставките на бланки документи. Иначе писмата им са пълни с голи обещания от типа на "полагаме максимални усилия за достигане на необходимия обем, гарантиращ нормален режим на работа на системата". Максимални усилия значи? Това звучи страшно успокояващо на стотиците българи, които губеха по два работни дни - за подаване и за получаване на документи, ако въобще имаха шанс да се доберат до заветните тескерета! Кой ще повярва, че фирма с реномето на "Сименс" не може да се справи с технически проблеми за 6 месеца, при това като полага "максимални усилия"?! Ами изненадани били немците от големия брой заявки за лични документи. Може би са очаквали, че ще се вадят по два паспорта на ден в едно РПУ?!
Вече трета година страната ни е част от Европейския съюз. Всички очаквахме стандартът ни на живот да започне да се покачва по образеца на западните европейски държави. Това означава и като потребители да сме обслужвани като европейците - бързо и коректно. Ама не би. Прецакват ни не български фирми в този случай, а западни. Дали обаче от "Сименс" биха си позволили да се разкатават шест месеца при клиентите си в Германия, без да оправят неизправностите в системата? Представяте ли си германците да висят ден-два на опашки като нашите? Или да припадат, докато чакат, а полицаите да ги свестяват в жегите с вода?!
Там със сигурност номерът, който "Сименс" пробутва на българите, няма да мине. Договорът ще бъде преразгледан скоростно и за отрицателно време няма да има такъв. Освен това ще плащат и неустойки. Защо си разиграват коня в България ли?! Ами защото са им го позволили. Кой ли? Не тези, сегашните управляващи, при които системата изгърмя, а онези, предишните - от кабинета "Станишев", които са подписали договора с тях и са им оставили вратички да се измъкнат за сметка на българските граждани.


Тагове:   капан,   Станишев,


Гласувай:
2



1. ok3223 - Какви ги дрънкаш бе.
19.09.2010 06:28
ВСЕ НЕКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН. СЪНУВАТЕ само КАПАНИ. НЕ СЕ ОГЛЕДАТ, ЧЕ СТЕ ДРУЖИНКА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ.
кАКВО ВИ ПРЕЧЕ ВЕЧЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ, ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТЕ И КОРИГИРАТЕ ДОГОВОРА, АКО не ВИ ХАРЕСВА. дА НАЛОЖИТЕ САНКЦИИ НА СИМЕНС ЗА НЕУСТОЙКИ, АКО ИМА ТАКИВА И ДА ГО ТУРИТЕ НА МяСТО.
зАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ АНЕКСИТЕ, КОИТО ВИЕ СТЕ ЛЕПНАЛИ КЪМ ДОГОВОРИТЕ СЪС СИМЕНС, КАКТО НАСТОЯВАХА НЯКОИ.
ВИНАТА СИ Е ИЗЦЯЛО ВАША. Реагирати страхливо и бавно, не смеете да да притиснет немците.
Затова е тази трагедия с тези пусти паспорти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029874
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930