Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 18:58 - Ислямският екстремизъм на Балканите подготвя нови кървави конфликти
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
1



    Събота, 11 Септември 2010г. Автор: Димитър В. Аврамов       Сигурността в Югоизточна Европа налага да се сложат ефикасни бариери пред турско-ислямската експанзия

Преди два дни в София се състоя международна конференция под надслов:"Сигурността в Югоизточна Европа". Доклад пред участниците изнесе и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, темата му: "Екстремизмът - предизвикателство пред сигурността" в региона. В него четем констатации, които многократно са намирали място по страниците на вестник "Атака". Например, че /както твърдеше преди време и проф. Самюъл Хънтингтън/ "конфликтите са резултат не толкова от различията в идеологическите и политическите схващания за общественото развитие, колкото от етнически и религиозни противоречия, възникващи на основата на културните и цивилизационните различия между обособени социални групи". И че има държави с мегаломанска, имперска политика, която заплашва сигурността на Балканите и на Югоизточна Европа като цяло. Един от основните инструменти на тази политика е ислямът и неговата агресивна експанзия, която пролича и от действията на една дузина фундаменталистки, включително терористични групировки у нас през последните двадесет години. Те се ръководят от един център - Анкара, тя пое ръководството и на организацията "Ислямска конференция", в която особена тежест има и родината на уахабизма Саудитска Арабия. Нейни фундаменталистки групировки са едни от първите, намерили уютен пристан в българския разграден двор след промените през 1990 година. Последваха ги радикални структури от Египет, Сирия, Йордания, Судан и разбира се - Турция. Не е случайно, че в страната ни намериха гостоприемство родственици на Осама бин Ладен, дори вторият човек в Ал Каида - Айман ал Зауахири. Всички те, с благословията и на Главното мюфтийство, финансират тайни мюсюлмански училища у нас и несекващото строителство на джамии по цялата територия на страната, превърнати в координационни центрове за пропаганда и разпространение догмите на Шериата и уахабизма. Българската столица дори стана средище за всевъзможни семинари и международни конференции с участието на фундаменталистки босове и емисари на неофашистки терористични групировки като "Сивите вълци". Всичко това стана възможно заради национално / по-точно престъпно/ безотговорната политика на няколко предишни български правителства, които си затваряха очите за опасността към българската държавност и православието от ислямския екстремизъм.
В доклада, изнесен от шефа на ДАНС Цветлин Йовчев пред международната конференция по сигурността в Югоизточна Европа има акценти, които вестник "Атака" неведнъж е поставял като фактори, които акумулират все по-опасно напрежение на Балканите, включително и в България. Ето откъси от него:
"В резултат от редица исторически събития Балканите са регион, който в много висока степен носи конфликтен потенциал, тъй като в рамките на всяка една от държавите има обособени социални групи, притежаващи специфични културни различия. Тези различия поради множеството войни в Близкото и далечното минало, както и опитите за етническа, религиозна или културна асимилация, често се възприемат като същностна характеристика на етноса или общността и правят разделението на "ние" и "те" трудно преодолимо. Редица примери от близкото минало като конфликтите в бивша Югославия, които породиха трайно напрежение в Босна и Херцеговина, Косово, Южна Сърбия, областите Санджак и Войводина, Македония, както и проблемите с кюрдското малцинства в Турция показват, че Балканите са силно рисков регион от гледна точка на сигурността". И по-нататък: "Нарастващите претенции на редица държави в Близкия изток и Югоизточна Европа да се превърнат в регионален фактор има силен дестабилизиращ ефект за сигурността на Балканите. Сблъскваме се с реализацията на политики, целящи въздействие върху цели общности на територията на други страни, които са изградени на основата на етнически и религиозни различия. Това е силен външен фактор, нарушаващ баланса и равновесието в демократичните общества. Целенасочената дейност в тази посока подчертава и засилва дезинтеграционните процеси, като се стреми да ги представи като същностна характеристика на общността. Отделя се значителен ресурс за подмяна на историческите факти и събития, формиране на различна интерпретация за миналото и за налагане на специфични модели на мислене и поведение"
Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев е прав, на незнайно по какви причини /може би от дипломатичност/ пропуска да каже в доклада си, че основният

дестабилизаиращ
фактор на Балканите
е великодържавната
политика на Турция,
прилагана от неосманисткото правителство на ислямиста Реджеп Ердоган и неговия външен министър, ястребът проф. Ахмет Давутоглу. Разбира се, с пълната подкрепа на саудитският възпитаник, президентът Абдула Гюл. Няма как нашите специални служби да не са наясно кой стоеше и пред неотдавнашния международен конгрес на Световния съюз на турските младежи /ДТГБ/ в София, събрал в столицата ни пантюркисти и емисари на неофашистката терористична групировка "Сивите вълци". Датата му също бе избрана не случайно - 19 май, когато сепаратистката партия ДПС и нейните съветници от Анкара организараха един куп антибългарски сборища в т. нар. смесени райони у нас. Самото название на участниците във въпросния конгрес дава представа за целите му. Между тях бяха и представители на "Тюрк оджакларъ" /Турски огнища/- спонсор на ДТГБ, заедно с т. нар. Фонд за задгранична пропаганда и реклама, чиято основна цел е да разхубавява образа на Турция пред европейското обществено мнение. В същата компания бяха емисарите на неосманистката организация "Туран" и нейния координатор за България Рафет Улутюрк. В София бе взето решение тази групировка да подготви и своя първи конгрес в Анкара със съдействието на Агенцията за сътрудничество с турско-ислямския свят / към него Анкара причислява и нашата страна/, неофашистката Партия на националистическото действие, антибългарската изселническа организация "Бал Гьоч", начело с ястреба проф. Емин Балкан, Фондацията за изследване на турския свят, ръководена от друг почитател на султанската държава - проф. Туран Язган, който преди време обучаваше лидерите на ДПС в методите за турцизиране на българомохамеданите у нас. И естествено, въпросното сборище няма да мине без участието на "Сивите вълци", чиито ислямски сайтове бившият софийски районен мюфтия и последовател на фундаменталистите Али Хайраддин използваше за проповядване на джихад срещу християните. Между тях бе и сайтът "Авруппа милли тьорюш тешкилятъ"/АМГТ/, зад който стои задгранична структура на терористичната организация "Мюсюлманки братя" с централа в Германия. Впрочем същият сайт се използва и от друга екстремистка организация - Федерацията на европейските дружества на турските идеалисти, поредната "благовидна" маскировка на "Сивите вълци".
Няма нищо изненадващо в това, че високопоставени мюсюлмански духовници у нас имат топли връзки с фундаменталистки организации, след като същата "слабост" проявяват и почти всички главни мюфтии след 1990 година. Горещ поклонник на радикалните ислямисти от "Ал Вакъф ал Ислями" бе Фикри Сали. Той дори сключи с експулсираният по -късно от страната неин представител Абдурахман Таха споразумение за обучаване на наши младежи в гнездото на уахабизма - Саудитска Арабия. Същата групировка

наля пари за строежа на около 40 нови джамии в Западните Родопи
Селим Мехмед пък организира през 2003 година в София международна мюсюлманска конференция с тайната цел да внуши на европейското обществено мнение, че ислямът трябва да се признае като втора официална религия у нас. Това стана с активното съдействие на Световната ислямска лига, начело с тогавашният й лидер Абдула ат Турки, който после се оказа тясно свързан финансово с Ал Каида. Не по-назад в това отношение остава и бламираният от Висшия касационен съд бивш главен мюфтия Мустафа Хаджи, поклонник на "Мюсюлмански братя" и протеже на ДПС и Анкара.
Може да си представим пред каква опасност се намира България и православието, когато метастазите на фундаментализма проникват и сред мюсюлманското вероизповедание. Когато територията и е превърната в безоблачен пристан за една дузина радикални терористични групировки и в предмостие за удари срещу християнството в други държави на Балканите. И когато безотговорността, конформизмът и управленската безпомощност на няколко предишни правителства направиха страната заложник на нечии имперски апетити и нарастващи амбиции Балканите и дори Европа да се превърнат в халифат. Затова проблемите по сигурността в региона налагат не само адекватни защитни мерки срещу турско-ислямската експанзия, но и точното им назоваване пред обществото.


Тагове:   нови,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031209
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930