Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 10:45 - Мирослав Найденов: Ядем огризките на Европа
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0



 
31 август 2010 10:09

imageСофия /КРОСС/ Разбиването на колата на директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов може би не е случайно. Така коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов инцидента от снощи. В студиото на предаването „Тази сутрин" на bTV той заяви, че със заповедта на Войнов от вчера за забрана на вноса на т. нар. "дупета" се засягат доста интереси. „Разследването се води от служители на вътрешното министерство. Възможно е това да е криминално деяние на малките банди, които разбиват автомобили, но странното е, че до автомобила на Войнов имаше доста по-луксозни автомобили... Аз не съм криминалист, но нещата подсказват, че това е с цел сплашване, дано не е така", допълни още министърът. „Нормално е първото нещо, което човек си мисли, когато от дни тече тази акция, е това да е отговор", посочи земеделският министър.

 

Българският месопреработвателен бранш години наред беше потискан, каза Найденов. „Беше поставен в ситуация на нелоялна конкуренция. Правеха се далавери с внос, внася се филе, а се пише, че е сланина..., заобикаляйки митническите тарифи, както и ДДС-то, което трябва да се плати, внасяйки го на много по-ниски цени", обясни министърът. Той подчерта, че няма нищо лошо в това, че се внасят изрезки, но е важно произходът им да бъде ясен и да може да бъде проследен. „Когато има внос на сборни партиди, стотици хиляди тонове, тук се отварят и се смесват, а органите на ДВСК са установени и заготовки, готови за преработка в колбаси, което е още по-опасно", обясни земеделският министър. По думите му проблемът е, че хванатите суровини са с изтекъл срок на годност, а един от производителите си позволил да го удължава с от 3 до 6 месеца след като ги вакуумира. А това, по думите на Найденов, е абсолютно забранено и води до сериозен риск за здравето.
Ядем огризките на Европа, е категоричен земеделският министър и се аргументира: „Ние първо се превърнахме в автоморгата на Европа, внасяйки старите автомобили, после минахме към пералните и хладилниците на Европа, после започнахме да ядем огризките на Европа", каза Найденов. По думите му, тъй като изрезките доста време са държани, срокът на годност е минал, голяма част от водното съдържание се е изпарило и имат твърде високо съдържание на сол, което води до повишаване на кръвното и други заболявания.
Акцията не е поръчкова, гарантира министър Найденов. Той съобщи, че преди месец е поставил условия на месопреработвателите да предлагат на пазара по-качествени продукти, да не злоупотребяват със стандарта „Стара планина". Самите те поставили въпроса за вноса на суровини с неясен произход и с изтекъл срок на годност и за сборните партиди. „Тогава разговарях с НВМС, те направиха контакт с НСБОП и се случи тази акция. Акцията не е поръчкова. Условията, които поставихме на светлия бизнес на месопреработвателите, те отговориха: да, ние ще ги изпълним, но вие като държава спрете това, което трови българския народ", каза Найденов.
  Йордан Войнов: Нападението не би ме пречупило


Тагове:   Мирослав,   огризките,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020252
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031