Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 10:08 - Турците - отсам или оттатък?
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
0



  image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турция в ЕС - за и против Европейска или ориенталска държава е Турция, да бъде или да не бъде членството й в ЕС, ще загуби или ще спечели Европа от приема на това тъй различно общество - все въпроси, по които мненията са крайно разделени. Защо?  

 

 

Бернд Ригерт и Баха Гюнгьор представят аргументите си "за" и "против" европейското бъдеще на Турция. Предлагаме Ви първо коментара на Бернд Ригерт, в който той твърди, че мястото на Турция не е в ЕС:

Турция все още не е готова да се присъедини към ЕС и скоро няма и да бъде. Не е готов и Брюксел, защото влизането в ЕС на едно толкова голямо, толкова бедно и толкова различно общество като турското, е предизвикателство, с каквото Общността досега не се е сблъсквала. В самия ЕС мненията за еврочленството на Турция са разделени, а това не е особено добра предпоставка за приемането на нова страна в нещо, което наричаме Общност.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  И самите турци не отричат, че нямат европейска идентичност

Низ от грешки

Самата покана към Турция преди пет години да започне предприсъединителни преговори беше грешка, защото породи много и грешни очаквания. Поканата бе отправена, защото в Брюксел не искаха да продължават с лъжливите обещания към Анкара. В същото време с отправянето на тази покана Европа сякаш на първо време прикри собственото си раздвоение по темата.

Малцина бяха онези, които, по подобие на френския президент Никола Саркози, имаха смелостта да се изправят и открито да заявят на турското правителство, че тясното сътрудничество между ЕС и Турция е важно и логично, но че страната няма европейска идентичност и затова няма място в рамките на европейската общност. Това прозрение няма нищо общо с ксенофобски настроения или пък ислямофобия, а е общоизвестен факт, който дори самите турци не отричат.

Отворени въпроси

Отворен остава и въпросът дали Анкара може да реши проблема с Кипър и дали изобщо иска да го реши. Отворен остава и друг въпрос, а именно дали Турция е готова да се лиши от част от своя суверенитет в полза на Брюксел. Това, което служи за основен аргумент в полза на еврочленството на Турция, е икономическата логика. Но както вече изтъкна Саркози, икономическото сътрудничество може да бъде постигнато и в по-тесен смисъл, без да е необходимо Турция да става член на ЕС - пише Бернд Ригерт в коментар с аргументи против еврочленството на Турция.

dw-world.de



Тагове:   оттатък,   отсам,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029958
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930