Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 14:19 - ВиК, пътищата, здравната карта и децентрализацията са основните проблеми пред общините
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
1



     
Автор Петър Петров   
19 юли 2010 14:04

imageВиК, пътната инфраструктура, областната здравна карта и децентрализацията са основните проблеми пред общините в област Добрич. Това изтъкнаха кметовете по време на днешната си среща с народните представители от Осми Добрички многомандатен избирателен район. Срещата, на тема “Партньорството между властите - фактор за устойчиво социално-икономическо развитие на Област Добрич” бе по покана на областния управител Желязко Желязков и неговия екип.

Кметът на община град Добрич Детелина Николова поиска от народните представители подкрепа за проекта за интегриран воден цикъл, които общината подготвя съвместно с консорциум КОКС. “Водопреносната и канализационна мрежи са силно амортизирани, загубите на вода са между 79 и 85 %, сондажните кладенци са много на дълбоко, “ВиК” Добрич има най-големите задълженията в страната. Необходимо е държавата да погледне към тези проблеми. Трябва заедно да отстояваме позициите на града пред Министерството на околната среда и водите”, заяви Николова.

Кметът на община Добричка Петко Петков изтъкна най-актуалният проблем пред общината – подмяна на водопровода в село Стефан Караджа. ““ВиК” няма необходимите средства да извърши тази дейност, но община Добричка също не може да си го позволи, още повече, че самата държава ни взе 850 хиляди лева от бюджета, а водното дружество е изцяло държавно”, коментира Петков.

Председателят на общински съвет Генерал Тошево Георги Русев насочи вниманието на депутатите към село Росица, където от 2004 година има проблем с подмяната на водопровода и полагането на пътна настила. След няколко опита водопроводът все пак бе подменен, но все още не е положена асфалтова настилка, а това създава проблеми при повикване на спешна медицинска помощ и други услуги. Поради лошото състояние на пътя и превозвачите отказват да изпращат свои коли до селото. Георги Русев предостави на всеки един от депутатите плик с подробна информация за проблема в село Росица.

От община Генерал Тошево представиха предложение болницата в града да бъде преобразувана в здравно заведение за долекарска помощ с 40 легла.

Областната здравна карта бе засегната и от заместник кмета на община Каварна Севинч Касабова. Тя покани депутатите да посетят болницата в морския град преди да вземат решение за нейното бъдеще. По думите на Касабова в последните години община Каварна е вложила в здравното заведение над 5 милиона лева собствени инвестиции и не би било редно да се затваря с лека ръка. “Ние апелираме за индивидуално отношение към всяка една болница. Лесно е да се закриват болници, но след това е невъзможно да се откриват нови”, категорична е Касабова.

Кметът на община Тервел Живко Георгиев призова за по-бързото решаване на въпроса с болниците. “Както се очертава, нашата болница няма никакъв шанс да съществува. В момента ние не правим преструктуриране, а просто трупаме дългове. Трябва незабавно разрешаване на този проблем”, каза Георгиев. Той призова народните представители и своите колеги от другите общини да насочат взаимно усилията си за подобряване на качеството на медицинско обслужване в МБАЛ Добрич.

Друг проблем пред община Тервел е пътната инфраструктура. “Тази година по третокласната пътна мрежа не е вложен нито лев от държавата. Нито килограм асфалт не е положен”, призна Георгиев.

Кметът на Балчик Николай Ангелов алармира за пореден път да бъде ускорен процесът по децентрализацията и повече пари от държавния бюджет да се връщат към общините. “В момента кметовете се превръщаме в просяци и ходим да се молим за пари пред едно или друго министерство. В тази ситуация ние нямаме икономически интерес да привличаме инвеститори”, призна Ангелов.

Кметът на Шабла Красимир Кръстев призова чрез народните представители Министерството на регионалното развитие и благоустройството да побърза с изготвянето на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Липсата на подобен закон спира инвеститорите.

dobrudja-news.net

 


Тагове:   Основните,   общините,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020283
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031