Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 06:58 - Тройната коалиция източи десетки милиони от Водното огледало
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове:
1



    Понеделник, 19 Юли 2010г. Автор: в. Атака   Фирми на БСП и ДПС оскъпиха десеторно цената на проекта

На 12 юли Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), с което окончателно бе спрян от експлоатация проектът за "Укрепване на бреговете на река Арда в района на Кърджали", по известен като Водното огледало. С това бе сложен край на една близо десетгодишна епопея на глупостта, коствала на данъкоплатците близо 80 млн. лева за построяването на едно съоръжение, оказало се напълно непотребно и дори опасно за гражданите. Далаверите около строежът на най-скъпия "воден атракцион" в България продължават от години и неслучайно вътрешният министър Цветан Цветанов го обяви за "емблематичен пример за източване на държавни средства".
Кой е отговорен за това прахосване на държавни пари? Кметът на Кърджали Хасан Азис безспорно е един от главните заподозрени, още повече, че в момента срещу него се води дело за измама, свързана с проекта. Отговорност обаче трябва да понесат и бившите министри от кабинета "Станишев", начело с бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и заместникът му Димчо Михалевски, които не само че са узаконили проекта, но са допринесли и за драстичното повишаване на цената му.
Водното огледало се превърна в емблематичен проект, описващ най-ясно методиката на работа, която в продължение на четири години водеше тройната коалиция.
Съоръжението бе официално открито седмица преди миналогодишните избори от министъра на културата Стефан Данаилов. Той не пропусна да изтъкне, че всичко това е станало възможно благодарение на грижите на правителството и лично на Сергей Станишев. Главният изпълнител Георги Станилов пък се изсили, казвайки, че на такива като бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството- Димчо Михалевски, родопчани трябвало да им издигнат паметник.
Едва ли всички тези хора са очаквали, че на предстоящия вот ще бъдат отстранени от властта и следващите управляващи ще могат действително да проверят проекта, проявявайки недоверие към величествените им слова. За тяхно нещастие обаче се случи именно това и съвсем нормално ДНСК спря проекта, с което бе сложен край на десетгодишните мъки по построяването на огледалото, коствали на данъкоплатците близо 80 млн. лева, в замяна на които получихме едно съоръжение, оказало се напълно непотребно и дори опасно за гражданите.
Идеята за изграждането на Водното огледало край Кърджали датира още от 80-те години на 20-и век, но строителството стартира при правителството на Иван Костов през 2001 г.

Тогава обектът
е на стойност едва
8,7 млн. лв.
а изпълнител е консорциумът "Хидровиатехстрой". Още през първата година от управлението на Симеон обаче проектът е замразен, а повторното му изграждане започва наново през 2007 г. Тогава стойността му вече е 48 млн. лв. Обяснението е, че съоръжението е ключово за инфраструктурата на града, строителството е поскъпнало, а освен това трябва да се правят и шлюзи. Изпълнението по неясни критерии се поема от сдружението "Арда - Кърджали". Лъвският пай в него държи неизвестната в района "Станилов" ЕООД, а по 16% кърджалйските фирми, сочени за връзки с ДПС - "Ардастрой" и "Саварона" и хасковската "АБ" АД. Драстичният скок в цената обаче не спира дотук, като според последните данни, държавата е заплатила общо 77 млн. лв., за да бъде завършено съоръжението. Именно изпълнителите са главните виновници за рекордното поскъпване. Обичайно за тройната коалиция са избрани фирми от прословутите "обръчи" на властта. След кратка проверка става ясно например, че Станилов е в близки отношения с ексминистър Асен Гагаузов, а неговата фирма е била избрана да строи пречиствателната станция в Сливен. Що се отнася до кърджалийското участие в строителството на Водното огледало, то обществена тайна е, че фирмите "Саварона" и "Арда строй" са близки до ДПС и вече са спечелили доста апетитни обществени поръчки, които тепърва ще бъдат проверявани от съответните органи. Според бившият зам.-министър Михалевски причината стойността на проекта да се увеличи до 77 млн. лв. е, че били извършени и допълнителни работи, само че така и не става ясно какви са те, особено при наличието на огромните пропуски в проекта. Дори

при самото му
откриване се получиха редица дефекти,
като най-много бяха сигналите за наводнени мазета в централната част на Кърджали.
Така Кърджали се сдоби с трикилометрово привидно плаваемо езеро, което не отговаря на елементарни норми за безопасност и чието реално приложение остава твърде съмнително. Едва ли някой ще се изненада, ако се окаже, че въпреки рекордната си цена, материалите за проекта също са били некачествени.
Откъде всъщност идва неправомерното оскъпяване? Една от разкритите вече далавери с проекта е продажбата на имот, включен в границите на водния проект, чиято цена е била завишена близо десетократно от кърджалийския кмет Хасан Азис.
Градоначалникът е изискал с писма от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите сумата от над 8.8 млн. лева, за отчуждаване на имота. В същото време на интернет сайта на община Кърджали и в три местни вестника е публикувана цена от 922 826 лева. Действителната цена е на стойност 846 200 лева. Според вътрешният министър Цветан Цветанов, с тези си действия Азис се е опитал да заблуди държавните органи за цената на имота и по този начин да се облагодетелства. Как един имот завишава десетократно цената си, все още не е ясно. Явно системата е прилагана към целия проект, след като и той е поскъпнал десетократно спрямо първоначалните планове.
Отворен остава и въпросът колко други подобни далавери са извършени по време на строежа, но разкриването на които досега не е осъществено.
Естествено следва да се попита - какво са правили отговорните власти в този момент? Вече бившият шеф на ОДМВР-Кърджали Стефан Ангелов бе отстранен от поста си, тъй като не е извършил необходимите проверки по мегапроекта. Местните органи на реда по никакъв начин не са се опитали да осуетят използването на близо 80 млн. лева

държавни пари, употребени за предизборната кампания на БСП и ДПС
Когато вътрешният министър поискал обяснение за това, Ангелов отговорил: "Направихме опит да го проверяваме, но ни казаха, че няма да ни предоставят информация, защото фирмата е от София и от някакъв друг областен град". Естествено, подобен незадоволителен отговор няма как да оправдае пренебрежителното отношение, което институциите проявяват дълги години към най-скъпият воден атракцион в България.
Защитниците на огледалото продължават да твърдят, че след като са похарчени толкова много пари, не е нормално проектът да бъде затворен. Същевременно обаче не дават обяснение за многобройните технически проблеми и пропуски, които правят съоръжението негодно за употреба. Най-важното в случая е да бъдат посочени виновниците за този грандиозен скандал и те да понесат пълната законова отговорност


Тагове:   огледало,   милиони,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031961
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930