Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2010 21:25 - Мъченик Серго
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 1362 Коментари: 0 Гласове:
0



Сергей Станишев обвиняем, Алексей Петров - съчувстващ Eдвин Сугарев

imageДоживяхме и това: прокуратурата повдигна обвинение срещу Сергей Станишев. Затрил бил документи с класифицирана информация, съставляваща държавна тайна – установиха следователите след седем месеца разследване, разпит на десет свидетели и две експертизи. По-точно: седем секретни документа – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

Защо ли ги е хванала липсата тез нещастни листца? И най-вече – защо българският премиер е проявил подобно безхаберие към съдбата им, след като навярно е бил наясно със съществуването на машината ксерокс, както и с факта, че такъв се намира при личните му секретарки? А ако е изпитвал свян да ги използва с такава конспиративна цел, в което се съмняваме, би могъл спокойно да отскочи до кабинета на другаря Карадимов или другаря Вигенин. Защо тогава?Вероятно защото освен нагъл е и нехаен - и вероятно защото е социалист – и смята, че държавата по условие му е бащиния, с всичките там ДАНС-ове, институцийки и секретните им деловодства.

Впрочем като става дума за секретните деловодства, същите бяха употребени в Пилатов смисъл: другарят Станишев се самообяви за невинен – той бил върнал всичките тез дадени му срещу подпис депеши в секретното деловодство на Министерския съвет. Оттам нататък: защо там ги няма и защо по нищо не личи да ги е връщал, не е негова работа. Може би са им порастрнали крачка и са си тръгнали нанякъде по широкия свят – каквато бе несретната съдба на стотици подобни документи в годините на прехода.

Тъй или иначе обаче няма ги, а притиснати за шиите от бицепсите на Бойко Борисов, прокурорите не вярват на честна премиерска. Тъй че другарят Станишев ще бъде съден, а може би и осъден: с което се класира като втория премиер в историята на нова България, срещу когото прокуратурата повдига обвинение.

Нека припомним: първият беше Луканов. Има една съществена разлика между двамата обаче – Луканов все пак търка известно време наровете на следствения арест, докато на Сергей Дмитриевич ще му се размине тази чаша. Срещу него няма повдигната мярка за неотклонение – очевидно никой не подозира, че ще вземе да драсне нанякъде, например към родната си Украйна. И няма никакъв шанс да помирише раиран костюм. Въпреки че за извършеното от него престъпление се полагат до две години затвор и пробация, ще му се размине с някоя дребна глоба – заради чистото му съдебно минало и невинните му сини очи.

Не е ясно доколко този акт изобщо е в негова вреда. Колкото и да роптае, че било нелепо един бивш министър председател да бъде съден като деловодител; колкото и да опищява орталъка с твърдението, че има огромен политически натиск той да бъде осъден, то най-вероятно си дава сметка и за значителните психологически ползи, които може да извлече от тази ситуация. Като конспиративна партия БСП уважава всеки, дръзнал да престъпи закона и попаднал под ударите на властта – застаналите на подсъдимата скамейка нейни лидери са старателно овайквани от червените бабички, които вследствие на милозливост и класово съзнание са склонни да им простят какви ли не минали грехове. Съденият комунист лесно се подава на митологизация – което съвсем не е без значение за светлото бъдеще на Сергей Дмитриевич в момента, в който всички му кроят шапката, а кукувичето яйце на президента ще се излюпи всеки миг н неговото гнездо.

Но да оставим за миг бившият премиер с неговите планове и копнения – и да се опитаме да погледнем тази общо взето смехотворна ситуация от друг ъгъл. Подвеждането на бившия премиер под отговорност би трябвало да бъде кулминацията на целия продължил близо година период на вадене на скелети от гардеробите, люти закани срещу бившите властници и поврътливи оправдания на сегашни злощастия с техните недавнашни золуми. С оглед на последните да бъде съден и осъден Станишев си е просто в реда на нещата – само че за какво?

Не за обслужването на чужди интереси чрез сключването на пагубни за страната ни договори за големите руски енергийни проекти, не за прахосаните в гьола на АЕЦ Белене милиарди, не за превръщането на България в руски троянски кон, не за золумите на неговите политически спонсори, лишили страната ни от стотици милиони евро и навлекли ни славата на най-корумпираната държава в Европа, не за срамната корупционна търговия по схемата 3-5-8, не за милиардните щети от “заменките”, превърнали с в запазена марка за неговото правителство, не за сключването на кухи договори без средства в бюджета за тяхното изпълнение – и тактиката на “опустошената земя”, която той съвсем съзнателно приложи към следващите управляващи – не. За някакви секретни тапии. Напънала се планината и родила мишка.

Друг един – също доста комичен, но и доста симтоматичен аспект. На Сергей Дмитриевич му съчувстват. Не съпартийците, а арестантите. По-точно – Алексей Петров-Трактора – същият оня гангстер, когото той постави като свой личен наместник в ДАНС, превръщайки тази служба де факто в политическа полиция. “Личното ми мнение е, че на всеки премиер би могло да се случи това с тези документи и го намирам за несправедливо” – така характеризира въпросният Трактор факта, че доскорошния му big boss се превръща в негов другар по съдба.

Странно. Може би е време да си припомним как се стигна до това обвинение. Стигна се, след като в “симпатизиращия” на Алексей Петров в. “Галерия” започнаха да се появяват откъси от въпросните “загубени” документи – и след като самият Трактор занесе не на друг, а на самия Бойко Борисов един от тях. Може би пък прокуратурата ще бъде така добра да ни осветли – след като Сергей Дмитриевич губи, а Алексей Петров намира (и носи където трябва) секретни документи с държавна тайна, тя дали си е дала труда да разпита последния как същите са попаднали в ръцете му? Всъщност може да не ни осветлява, знаем как: някой му ги е пуснал в пощенската кутия. Анонимно.

imageА ето ви и още една прелюбопитна подробност – интересите на Трактора се защитават от видните столични адвокати Ина Лулчева и Васил Василев. А интересите на Сергей Дмитриевич?

От същите.

Една малка гатанка за десерт – как се нарича тази малка балканска държава, в която бившият министър-председател и гангстер №1 се защитават от едни и същи адвокати? Започва с Б и завършва с Я.

svobodata.com

 




Тагове:   мъченик,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029849
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930