Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 07:47 - Скандал! Имами искат мюсюлманките да се снимат забулени за паспорт
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0



    Сряда, 30 Юни 2010г. Автор: в. Атака   Принадлежността към дадена религия не дава право да се нарушават законите, заяви Десислав Чуколов от АТАКА

Районното мюфтийство в Смолян се опитва да наложи при снимането за новите документи за самоличност жените мюсюлманки да се фотографират забулени, без да се показва част от косата. Това става ясно от молба до Окръжната дирекция на МВР в Смолян, подписана от районния мюфтия Неджми Дъбов.
"АТАКА винаги е заставала зад тезата, че всички български граждани трябва да се съобразяват и да спазват българските закони. Принадлежността към дадена религиозна общност по никакъв начин не дава право да бъде нарушавано законодателството." Това заяви депутатът на националистите Десислав Чуколов, който е заместник-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Националистът припомни, че и при издаването на досегашните лични карти не се е разрешавало забраждане и че мюсюлманите създават нов измислен източник на напрежение. Депутатът от АТАКА допълни, че под формата на защита на религиозни права и свободи за пореден път се цели прокарването на възможност цялата тази религиозна общност да се разграничи и изключи от българското общество.
"Като заместник-председател на комисията за вътрешна сигурност и обществен ред ще направя всичко възможност, ако се лобира за промяна в закона за биометричните данни, такава да не мине", зарече се Чуколов. Той припомни, че преди месеци първо Белгия, а после Франция забраниха със закон носенето на традиционната мюсюлманска дреха, покриваща тялото на жените от главата до петите, с цел да бъдат адекватно идентифицирани от полицията. "Така двете страни станаха първите в Европа, които предприеха подобни мерки срещу бурките с аргумент, че обществото е обезпокоено от набиващите се на очи мюсюлмански символи. Нарушителите и в двете страни отнасят сериозни глоби", допълни Чуколов.
Според мюфтии от Смолян изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.
В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР. Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъда изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи, на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.
Спазвайки тези изисквания при фотографирането на забулени жени трябва се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.
От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона ежедневно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни. Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян се заканват да отправят исканията си към Народното събрание, за да се променят самите текстове в правилника.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031258
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930