Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2010 11:14 - АТАКА осигури адвокат на Спаска Митрова
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 626 Коментари: 1 Гласове:
1



    Вторник, 22 Юни 2010г. Автор: в. Атака   Нашенката получи нова деветме-сечна присъда за обида на съда

АТАКА ще осигури адвокат на Спаска Митрова, след като вчера тя получи деветмесечна условна присъда и глоба от 500 лева, съобщи евродепутатът Димитър Стоянов, който преди броени дни се срещна с нея. Българката бе осъдена по дело за клевета и обида на съдии в Македония. Съдът в Кавадарци определи две години изпитателен срок за условната присъда на Митрова и я задължи да заплати разходите по делото. Обвинението срещу нашенката бе за клевета и обида на съда в родния й град Гевгели, който гледаше делото за правата върху детето й Сузана. На излизане от едно от заседанията Митрова нарекла съдиите "сърбокомунисти" и УДБ-аши, както в Македония назовават членовете на тайните служби на бивша Югославия, сочи обвинителния акт срещу нея.
Спаска ще обжалва присъдата. В момента известният столичен юрист и депутат от АТАКА Явор Нотев проучва как точно да бъде оказа правна помощ на Митрова, уточни още за вестник "Атака" Димитър Стоянов. Той коментира още, че нападките на ВМРО, че България не помага на младата жена са нелепи и напълно безпочвени. "Само ще напомня, че преди две седмици лично се срещнах с Митрова и й предложих работа като мой сътрудник по въпросите на Македония в ЕП", уточни евродепутатът от АТАКА. На срещата Митрова, която реши да живее в Благоевград, сподели със Стоянов, че има сериозни проблеми с търсенето на отговорен защитник, който да я защитава пълноценно в съда.
"Преди месец пък евродепутати от различни партии инициирахме среща с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, на която заявихме, че няма да толерираме репресии срещу българи", напомни още Стоянов. На разговорите тогава българските представители изложиха пред Фюле както развитието по случая със Спаска Митрова, така и многобройните проблеми, свързани с дискриминацията на македонци с българско гражданство и идентичност, езика на омразата в македонските медии и учебници, опитите за обсебване на факти от българската история и трагичното състояние на българските военни гробища. Евродепутатът Стоянов обеща още международният натиск върху Скопие да продължи и се ангажира своевременно да сезира Европарламента за развитието на случая.
От външно министерство вчера също отхвърлиха обвиненията на ВМРО, че държавата не прави нищо в защита на своята гражданка. "Това е дело от частноправен характер и в този случай нямаме позиция. Ние сме се произнасяли по другото дело, защото става дума за нейното дете, в случая става дума за дело, което има извънредно процесуален характер - нейните взаимоотношения с местния съд", каза говорителят на външното министерство Весела Чернева. По думите на говорителя присъдата от 9 месеца условна присъда и 500 евро глоба е в известен смисъл положителна новина, защото първоначалните искания бяха много по-високи. "Нека да мине на по-горна инстанция, да видим как се развива това дело, на този етап това е между нея и македонския съд и няма какво да коментираме", посочи Чернева.


Тагове:   атака,   адвокат,   осигури,   митрова,


Гласувай:
1



1. semtomovi - какво е станало с тая жена всъщност
22.06.2010 12:48
Каква е сърцевината на случая с тази жена
И защо никоя българска медия до сега не написа пълноценна статия, информираща за целия случай, а се говори фрагментарно. Аз лично прочетох поне 10 статии и след тях пак нищо не разбрах какво всъщност е станалоцитирай
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031333
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930