Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 08:48 - Министрите остават без секретарки,ще пътуват с метрото
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0



Кабинетът съкращава чиновници, не вдига ДДС

 

Решихме да не вдигаме ДДС и други данъци, а да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени, за да не се вземат пари от хората. Така след заседанието на Министерски съвет вчера премиерът Бойко Борисов оповести новите антикризисни мерки. Той уточни, че на 15 май всеки министър ще докладва какви икономии ще предприеме, за да бъдат спестени нужните 900 милиона лева (колкото е дупката в бюджета, която би могла да бъда покрита с вдигане на ДДС). "Единият, ако иска да гаси лампите, другият да се лиши от секретарките", коментира Борисов очакваните действия на министрите и добави, че личните шофьори трябва да се махнат. "Направил съм метро като слънце", подсказа какъв транспорт да ползват държавните чиновници Борисов.
Сериозни съкращения в държавната администрация, които да напълнят дупката в бюджета, поиска лидерът на АТАКА Волен Сидеров в интервю за Нова телевизия още миналата седмица. Вчера премиерът заяви категорично, че ще бъдат направени 20% икономии на разходите в администрацията на министерства, агенции и общини, но не пожела да каже в кои ведомства ще бъдат извършени най-сериозни съкращения. Той уточни само, че в МВР орязването ще бъде с 13 процента, а училищата не влизат в списъка на ведомствата, в които ще има съкращения.
Ще бъде направена актуализация на държавния бюджет, съобщи още Борисов.
Специализирани екипи от НАП, Агенция "Митници", ДАНС и МВР ще работят за постигането до 500 млн. лв. повече приходи от акцизи на цигари, алкохол и строително желязо. Общините също ще трябва да направят икономии в размер на 91 млн. лв. Ще се търсят възможности как да бъде компенсирана местната власт, увери премиерът. Държавата ще отпусне извънредно 116 млн. лв. на тютюнопроизводителите. 220 млн. лв. ще бъдат отблокирани от бюджета на Здравната каса. 148 млн. лв. ще бъдат отпуснати за социално подпомагане, а 10 млн. лв. - за заетостта.
Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за регионалното и транспортното министерство. Целта е да се гарантира по-добра инфраструктура и комуникации. 50 млн. лв. ще бъдат дадени за АМ "Люлин". Ако това не бъде направено и проектът бъде замразен, държавата ще загуби 250 млн. лв., каза премиерът. Ще бъдат отпуснати средства и за моста на бул. "Брюксел" в столицата и за "Южната дъга" на Околовръстния път на столицата. Пари ще бъдат насочени и за тунела до гр. Бургас, местостоянката на корабите на р. Дунав, за пътните възли на Велико Търново, Бургас и Варна. Борисов изтъкна, че на правителството се налага да прави разходи заради предишното управление. Като пример той посочи военните хеликоптери, които "гълтат" 300 милиона лева. "300 млн. даваме да можем да ги показваме веднъж годишно по време на парад", коментира Борисов и изрази надежда, че прокуратурата ще се произнесе по скандалната дейност на бившето правителство.
Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна, че втори месец намалява безработицата, стопанската конюнктура за първи път последния месец показва положителен ръст във всички сектори, депозитите в банките четвърти месец се увеличават, така че според него България се отлепва от дъното на кризата.

в.Атака




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020139
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031