Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 21:42 - Падна първият от втория ешелон
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 489 Коментари: 0 Гласове:
0



      image

ПРЕСЛАВ БОРИСОВ

Заместник-министърът на земеделието Преслав Борисов е уволнен вчера, научи "24 часа". Новината бе потвърдена от представители на правителството и депутати. По-късно от земеделското министерство заявиха, че заместникът на Мирослав Найденов подал оставка "по семейни причини".

Конфликт на интереси и съмнения за лобиране обаче са истинските причини за уволнението. Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Неговата фирма "Дефко" е собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро.

Брат му Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско. Не за всички обаче имало договори със собствениците, за което се оплакват от селата Горна и Долна Бешовица.

Зам.-министър Преслав Борисов подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория, твърдят запознати. Така целта била цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да бъде изкупена от фамилията му. Срещу ограничението се обявиха от КРИБ и инвеститори. Още повече, че в промените няма подобни забрани за строеж на хотели или бензиностанции. Въпреки това законопроектът бе внесен в парламента. Според неофициална информация преди дни той е изтеглен.

Според източници от земеделското министерство в момента екипът на Преслав Борисов подготвя и промени в закона за търговия със зърно. Според тях само собственици на зърнобази ще имат право да сключват сделки.

Така търговията ще бъде ограничена пак в полза на семейния бизнес.

Зърнопроизводители от Добричко се съмняват и че обявената продажба и отдаване под наем на държавни ниви като антикризисна мярка също ще бъде използвана от фамилията на Борисов. За процедурата отговаря именно той.

Слухове свързват името му и с лобиране за проекти на фирми по европрограмите. Дори се говори, че тарифата е 10%, за да бъде приет и платен един проект преди другите. Вчера обаче от фонд "Земеделие" категорично отрекоха зам.-министърът да се е намесвал в работата им.

Защитници на Борисов твърдят, че е паднал жертва на конфликт с министър Мирослав Найденов. От известно време в министерството се говорело, че се търси повод зам.-министърът да бъде уволнен. Сред мотивите е и проваленият договор за т.нар. ортофотокарта. През есента бяха купени сателитни снимки за милиони от германска фирма, които после се оказаха с лошо качество. Това забави обновяването на картата, за което Брюксел заплаши със санкции.

Крупни фермери пък недоволствали от Борисов заради промените при очертаването на земите за евросубсидиите на площ. Сега това ставало директно в системата на фонд "Земеделие", без да се виждат границите на съседите. Така нямало как да се заявят свободни парцели, които никой не е декларирал. В минали години по този начин били източени милиони.

Преслав Борисов бе посочен за зам.-министър лично от премиера Бойко Борисов на среща с фермери като “първия от втория ешелон. Дори министър Мирослав Найденов беше обявен след това. В неговите ресори са фонд "Земеделие", държавните земи и агростатистиката,

Борисов е на 33 години, бил е и кандидат за евродепутат от ГЕРБ от Добрич. Завършил е агрономство, има и магистратура по мениджмънт в Бъкингамския университет. Работил е в "Алианц България" и в британската "Агри-Лойд интернешънъл", както и в семейните фирми.

"24 часа" потърси вчера Преслав Борисов, но през целия ден мобилният му телефон беше изключен. (24часа)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1030114
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930