Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 07:30 - На днешната дата
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 1202 Коментари: 3 Гласове:
1



1876 г.


image
Арестуван е председателят на севлиевския революционен комитет Стефан Пешев. Той е главен организатор на подготовката за Априлското въстание в Ново село, Кръвеник и Батошево. Съден е в Търново и обесен в Севлиево заедно с помощника си Йонко Карагьозов в края на юни 1876 г.
 

1876 г.


image
Четата на поп Харитон и Бачо Киро е обградена в Дряновския манастир. След деветдневни сражения с многохилядната войска на Фазлъ паша четата е разгромена, а манастирът е опожарен и разрушен до основи.

Вестта за въстанието в IV революционен окръг заварва Търновския революционен окръг в тежко положение. Част от ръководителите на революционните комитети в Горна Оряховица, Търново и Лясковец са заловени. Въпреки това е организирана голяма въстаническа чета от селата Мусина, Бяла черква, Михалци, Дичин, Вишовград и др. Начело застава поп Харитон, а за военен ръководител е назначен П. Пармаков. Знаменосец става Д. Атанасов - Русчуклийчето. В четата влизат още Бачо Киро, Хр. Караминков (Бунито), Т. Левтеров и др. Според плана тя трябва да се съедини с другите въстаници и да се укрепи в Балкана, за да може да води по-продължителна борба. След като се отправя към Стара планина, по дирите и тръгват многобройни потери от башибозук и редовни войскови части. На 29 април четата се установява в Дряновския манастир и в продължение на 9 дни води непрекъснати сражения с противника. На 7 май манастирът е разрушен от артилерийска стрелба и въстаниците решават да направят опит за пробиване на обсадата. В боя по-голямата част от тях загиват, а тези които са заловени, са изправени пред съд.
 

1872 г.


image
В Букурещ се провежда Първото общо събрание на БРЦК. Събранието се произнася за внасяне на единство в революционната дейност. На него се обсъждат и приемат нова програма и устав. Проектоуставът, озаглавен "Нареда на работниците за освобождението на българския народ", е изработен от Васил Левски и утвърждава изградената от него вътрешна революционна организация. След като отчита условията в българските земи и международната обстановка на Балканите, Общото събрание на БРЦК взема решение за преминаване към незабавни революционни действия. В събранието участват 25 души. Някои от участниците разполагат с повече от един мандат, тъй като не всички комитети успяват да изпратят своите представители в Букурещ и предоставят мандатите си на други сигурни участници в събранието. Така Васил Левски разполага с 3 мандата, а Тодор Пеев (председател на Етрополския комитет) – с 11 мандата. Събранието трябва да изработи нови програмни документи на БРЦК. Васил Левски е определен за главен апостол в Северна България, Тракия и Македония и с получено за целта пълномощно се завръща в българските земи, където продължава изграждането на вътрешната организация.
 



Тагове:   дата,


Гласувай:
1



1. анонимен - ГЕРБ са втори отбор на червената ...
29.04.2010 19:12
ГЕРБ са втори отбор на червената мафия !!!
ГЕРБ са мутри, милиционери, трафиканти, чалгаджии и бизнесмени от подземен тип - ВСИЧКИТЕ под червен комунистически чадър !!!
цитирай
2. анонимен - И таз хубава
29.04.2010 20:06
И какво общо има това с поп Харитон,Бачо Киро и Васил Левски?
цитирай
3. анонимен - "Юристите в ГЕРБ се броят на ...
29.04.2010 20:14
"Юристите в ГЕРБ се броят на пръсти. А тези, които всъщност са юристите, да ме прощават, но по-голямата част са завършили Симеоново. Там профилът е различен. Парламентът е повече витрина - показват, че има дисциплина, но вътре съдържание май няма, нещо не е както трябва".
Интервю за в. "24 часа" в утрешния брой бившият шеф на Народното събрание - юристът проф. Огнян Герджиков.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031823
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930