Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 13:48 - Четиво
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 531 Коментари: 1 Гласове:
2



Учителките не могат да обират банки. Това е право само на банкери и политици

Полицията в Плевен разкри извършителката на банков обир, станал преди около месец. Това е 37-годишната учителка Поля Даскалова, с три висши образования, председател на настоятелството на читалище “Паисий Хилендарски” в Славяново, майка на две деца, изявен общественик, бивш кандидат за общински съветник от Обединените демократични сили. На 15 март госпожа Даскалова влязла в банката, заплашила с пистолет-играчка служителите, взела наличните 20 000 лева и излязла. С парите разплатила семейните дългове.



По този повод министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че е станало страшно, щом хора с образователен ценз са започнали да обират банки.

Не е съвсем прав, с цялото уважение.

А не е прав по-конкретно що се отнася до това, че образовани хора сега започнали да извършват грабежи. Всъщност най-големите грабежи в България се извършиха от хора, които са изключително добре образовани. Някои от тях – и в чужбина.

Почти всички банкери например, чиито банки масово фалираха през периода 1996-1997 година, бяха учени, образовани хора – и Иван Миронов от “Балканбанк”, и Атанас Тилев от Банка за земеделски кредит, и Венцислав Йосифов от Първа частна банка, другите също. На практика тези хора ограбиха не един банков офис като Поля Даскалова, а цели банки. И не с пистолет-играчка, а с луксозни писалки. Никой от тези хора днес не е в затвора.

Обаче и тези хора са дребни крадци в сравнение с други, които бяха по върховете на държавната власт.

Например в същия ден, в който полицаите разкриха плевенската обирджийка, парламентът прие решение за разследване на обстоятелствата, при които през 2002 година тогавашният финансов министър Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев замениха български брейди облигации на стойност 1,327 млрд. долара. На практика тогава една част от външния дълг на България беше превалутирана от долари в евро при курс на американските пари към лева, който в следващите 8 години не е постиган – 2,20 лева за 1 долар и при крайно неизгодната лихва от 8,5 процента. Само официалните комисиони по сделката са от порядъка на 50 милиона долара.

Още тогава Международният валутен фонд предупреди, че сделката е неизгодна за България, но въпреки това тя стана. С днешна дата е ясно, че загубите от тази сделка са огромни, обаче за сметка на това държателите на българските ценни книжа са спечелили много.

И банкерите, и Милен Велчев, и Красимир Катев и тем подобните им са сред основните причини една българска учителка с три висши образования да бъде докарана дотам, че в отчаянието си да обере банка. Като нея са стотици хиляди, оставени на мизерни заплати, притискани в дъното на социалната стълбица от самозабравили се парвенюта, от политици, банкери и обикновени хайдуци, чийто любим рефрен е: тъпи сте и сте некадърни, затова сте и бедни.

Понеже учителките не могат да крадат като тях.

Най-многото, което някоя от тях може да направи, като г-жа Поля Даскалова, е някой ден, като съвсем й дойде да гуша, да си купи един пластмасов пистолет от “Детмаг” и да обере провинциалната банка.

Между другото, Поля Даскалова е била спечелила Зелена карта и се е стягала да заминава за Америка.

Що ли не иска да живее в милата ни татковина?

Георги Даскалов

 



Тагове:   ЧЕТИВО,


Гласувай:
2



1. panazea - Поздрав за учителката!
16.04.2010 14:13
Да покаже , че и българските учители са способни!
Не е знаела само горката , как да обере , без да я хванат!
Защо не се допита до финансовите министри!
Те са експерти по въпроса!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1029813
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930