Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 08:20 - Статия от централния печат
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
0



Дойде време разделно за народ и олигархия. От коя страна сте вие?

Магдалена ТАШЕВА

 

Назначената от премиера Бойко Борисов ревизия на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и чуждите монополи ЧЕЗ, ЕВН и Е.он, показаха, че политическа воля за ликвидиране на схемите за грабеж на България има. И тя не е "пиар", или "шоу", или "екшън", както на голфъра Кънчо Стойчев, Татяна Буруджиева и други социолози-предприемачи, близки до тройната коалиция, им се искаше да бъде, а реални мерки за унищожаване на престъпността на белите якички. Имам само една забележка - защо в проверката, поверена на ДАНС, ще участва и мафиотската структура ДКЕВР? Не може Личо Джели да се бори срещу мафията, нали? Няма как и ДКЕВР, пък макар и с нов шеф на мястото на синилния Шушулов, да тръгне срещу скрития си, користен интерес. Самата ДКЕВР трябва да бъде разпусната и отново пресъздадена с нови хора, неучаствали в досегашния грабеж.
Според министър Трайчо Трайков ЕРП-тата досега влагали печалбата си на 100% в България. Това е, меко казано, странно. Първо, защото още техният продавач Милко Ковачев съобщи, че в договорите за продажбата им няма дори и дума за ангажименти за инвестиции. (в. "Монитор, 13 януари 2005 г.) Затова във всички случаи си заслужава да се види къде са инвестирали, след като опразниха складовете за резервни части на българските дружества, ликвидираха аварийните екипи и поради уродливата некадърност на своите мениджъри и прокуристи предизвикаха бунтове на населението.
Още щом влезе в парламента, партия АТАКА обяви, че това не е ни приватизация, ни изобщо продажба, а стопроцентова колонизация на България и подаде и сигнал в ДАНС за този геополитически гешефт. Още чакаме резултата от него.
За АТАКА и уволнението на управителите на БЕХ не е изненада. На 28 септември 2008 г. в. "Атака" писа, че новосъздаденият холдинг е "инструмент за нов грабеж". Ако си спомняте, на 18 септември 2008 г. без излишен шум като например обсъждане в парламента, "Булгаргаз холдинг", който включваше дружествата "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел", бе пререгистриран като БЕХ ЕАД и към него бяха присъединени АЕЦ "Козлодуй", НЕК, Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Целта беше в един кюп да се съберат данните за грабежите (загубите) на източвани предприятия  като "Булгаргаз холдинг", ерго - топлофикациите и "Марица изток" с печеливши държавни предприятия като АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. Така чрез кръстосано субсидиране от печелившите към източваните предприятия се прикрива колко и от кого е грабено. Решението бе взето от Доган, Сакскобургготски и Станишев в Хисаря през февруари 2008 г.
На 23 септември 2008 г., в интервю за БНТ консултантът Ян Скварил от "Делойт България", обясни, че сливането се прави, за да може "недвижимите имоти на тези дружества ще бъдат оптимизирани, защото те разполагат с огромно количество недвижими имоти и не всички от тях са използвани". Тоест ще бъдат съкратени хиляди работници, а с парите от разпродажбите на активи на дружествата ще се запушат част от срамните дупки, получени в резултат от източването.

Нещо повече, голямата, генералната цел беше да се продадат някак си неусетно за българската нация тлъстите хапки в холдинга като АЕЦ "Козлодуй" - стара мечта на Доган и Кобурга от времето на техния мандат 2001-2005 г. И петте компании, обединени в БЕХ ЕАД, са в забранителния списък за приватизация. След хисарската сбирка на Доган, Сакскобургготски и Станишев бе обяснено, че той ще се листва на чужди борси, след като бъде трансформиран от финансов в оперативен холдинг и към него се присъединят - внимание! - и 33 процентните държавни дялове в ЕРП-тата. Само че според приватизационните договори с чешката CEZ, австрийската EVN и германската E.оn, те имат право да изкупят държавния дял от 33%. Така преобразуването на холдинга в оперативен трябваше да стане удобния момент, в който
електроразпределителната мрежа на България да стане изцяло чужда собственост. С всички последици за нейните крепостни селяни - българските потребители. С всички последици за националната сигурност. Назначеният временно за шеф на СД на БЕХ Иван Марков (директор на "Мини Марица-изток") заяви: "Идеята за създаването на БЕХ датира от 1991 г., когато разглеждахме програмата "Ран-Ът". Това беше един от вариантите за преструктуриране на енергетиката." (В. "Стандарт", 23 септември 2008 г.) Представяте си за какъв грабеж става дума вече, нали? Това е същият Марков, когото кабинетът "Борисов" уволни миналото лято за източване на "Марица Изток" включително и с такива комични мошеничества, като фактури за ремонт на клозет за 53 994 лв. 
Не съм сигурна дали министър-председателят е наясно срещу какво чудовище се изправя. Октоподът в енергетиката е смъртоносен.
Не е случайно, че кръгът "Капитал" вече вие на умряло в последния брой на седмичника си. "Не се прави така!", плаче Иво Прокопиев. "България има функционираща пазарна икономика. Това заключение в доклад на ЕК от 2002 г. не само че отвори пътя на страната към членство в ЕС, но и символично беляза началото на най-хубавите години за българската икономика", пише "Капитал". 
Първо, в България няма функционираща пазарна икономика, защото няма свободна конкуренция. Съждението на ЕК по този повод си беше чисто политическа оценка направена от геополитически съображения.  Няма функциониращ пазар там, където ЕРП-тата, "Софийска вода" и други жизненоважни публични услуги са чужди монополисти, а телефонните компании, стоматологичните услуги, застрахователите и банките са картели.
Но не чудно, че на Иво Прокопиев му се e усладила толкова много трагичната за 8 милина българи 2002 г., когато започна големият грабеж и милион българи напуснаха родината чрез мошеническите фирми за износ на население, създадени от Лидия Шулева. Тогава той получи чрез тъмни сделки Българско речно плаване. Преди това чрез фалшификации на документи той и съдружникът му Филип Харманджиев придобиха "Каолин" и "Дамяница". Кабинетът "Станишев" им даде летище Пловдив, от което паникьосаният Прокопиев бърза да се отърве - продал го, писа онзи ден един вестник.

Затова плаши, че който национализира продадени с престъпни схеми предприятия, щял да заприлича на Уго Чавес! Ами, Прокопиев, отвори си United Press International oт 27 септември 2005 г. и прочети статията "Франция зове за икономически патритиозъм" (France calls for economic patriotism). И виж какво казва френският премиер - че Франция няма да приватизира дори миноритарни части от "Газ дьо Франс", "Суез", "Арева" и прочее, за да запази националните си интереси. И че е време европейските държави да приемат протекционистични мерки, за да спасят националните си икономики. Щом френският премиер провежда такава политика, и българският може и трябва да го прави!
в.Атака



Тагове:   печат,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1030057
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930