Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 09:13 - Вестник Атака
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 2 Гласове:
0



ДАНС и данъчни погват далаверите в ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН
Премиерът уволни шефовете на енергийния холдинг

 

Данъчни и Държавната агенция "Национална сигурност" влизат за проверка в електроразпределителните дружества заедно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция. Целта на проверката е да се види как се образува цената на тока, дали направените инвестиции от ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН отговарят на тези по документи. Нашата цел е да накараме тези дружества да се държат с българския гражданин като с европейски потребител, категоричен, беше Борисов. Ако тези дружества не бяха приватизирани и ги нямаше далаверите в енергетиката, българинът щеше да плаща много по-евтин ток, категоричен беше премиерът. Ще се проверяват и свързани фирми с трите елдружества, които са извършвали външни услуги, поясни енергийният министър Трайчо Трайков. Чрез преотстъпването на дейности към тези външни фирми трите ЕРП-та са скривали 40% от разходите си от контрола на Държавната комисия за енергийно  и водно регулиране. ДАНС и НАП ще проверят тези външни дружества какви приходи са обявили и какви данаци плащат, коментира министърът. Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев вече текат няколко проверки в "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ разпределение" по жалби на абонати. От вчера вече тече проверка и в ЕОН, тъй като от отчетите на компанията става ясно, че не е изпълнила в голяма степен инвестиционната си програма за 2009 г. 
ДКЕВР пък започва цялостен одит на Националната електрическа компания. За проверката от финансовото министерство са отпуснали 100 000 лв. на комисията.
Самият регулаторен орган - ДКЕВР, също ще бъде реформиран. В момента там има 13 души, които получават 80 000 лв. заплати на месец и са назначени на партиен принцип от ДПС, НДСВ и БСП, обяви още премиерът Борисов.
Междувременно стана ясно, че ръководството на Българския енергиен холдинг е уволнено. Причината е, че това е паразитна структура, която е получавала по 6 хил. лв. заплати, без реално да върши някаква работа, коментира Бойко Борисов.
В момента се прави анализ как да бъде променена структурата. Докато приключи изготвянето на анализа, холдингът ще има служебно ръководство. В него влизат Добрин Стефкин и зам.-министрите на икономиката и енергетиката Мая Христова и Евгени Ангелов. От холдинга са плащани огромни консултантски хонорари  по 300 лева на час за юридически услуги например, посочи Борисов. Шефове в холдинга са си раздавали стимули върху заплатите от по 6 хиляди лева, а в същото време няма осигурено финансиране за нито един енергиен проект.
Българският енергиен холдинг беше създаден през 2008 г., като обедини държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", мини "Марица-изток", НЕК и "Булгаргаз". По-късно в него се вля и "Топлофикация - София", след като държавата изкупи дела на общината в нея и така покри дълговете на дружеството. Кабинетът "Борисов" още с избирането си обяви, че планира да закрие холдинга, като пусне на борсата дялове от дъщерните му компании



Тагове:   атака,   вестник,


Гласувай:
0



1. анонимен - БАНДИТИ!!!
10.04.2010 11:15
ВИЖТЕ КАКВИ БЕЗОБРАЗИЯ СТЕ ВЪРШИЛИ Г-ДА КОМУНЯГИ, ЦАРИСТИ И ДЕПЕСАРИ!!
ПОСЛЕ Б.БОРИСОВ ВИ БИЛ КРИВ И ИМАТЕ НАХАЛСТВОТО ДА ГОВОРИТЕ ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО! СРАМОТА!!!
цитирай
2. анонимен - Ако Бойко Борисов ренационализира ...
10.04.2010 19:42
Ако Бойко Борисов ренационализира ЕРП-тата, и вкара в затвора Милко Ковачев, Лидия Шулева и Румен Овчаров, на следващите избои ще гласувам за него.Само дето това е поредната му пиар пушилка, от която ще се отметне, както винаги и за всичко досега. Доказателство, че е само пушилка е и зависимостта му от EVN изразена ясно, чрез присъствието на лобист на компанията в правителството - Трайчо Трайков.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031320
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930