Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 17:19 - От svobodata.com
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 1331 Коментари: 6 Гласове:
0



Първанов като Исус
30 Март 2010
 
  
Едвин Сугарев

imageВсе си мислех, че поне тази аналогия ще ни отмине, но уви. Разбира се, ясно беше още от самото начало, че както самият Първанов, така и БСП ще се опитат да извлекат максимална изгода от искането за импийчмънт – той като се представя като юнак същий, тръгнал сам на битка с четириглавана коалиция, съпартийците му – като го представят като жертвен агнец – и като потърсят специфичната за подобни случаи милозливост на избирателите. Но чак пък Исус – айде холан!

Само че и това се оказа факт: тези, дето доскоро не знаеха как да се прекръстят в църквата, сега провидяха стигмати върху дланите на любимото си Гоце, а главата му (главата на държавния ни глава!) – украсена с трънен венец. Не друг, а Сергей Станишев се изстъпи в сряда, насред Страстната седмица, с юродивото изявление: "Сряда е денят, в който Юда за 30 сребърника продава Христос. Така че всеки може да си направи своите асоциации за тези 162-ма народни представители..."

Трябва да си много голям гьонсурат, за да си позволиш да наричаш две трети от избраниците на българския народ Юди. Трябва да си още по-голям гьонсурат, за да идентифицираш като Христос избраника на една атеистична партия, абсолютно чужда на християнския морал. Но трябва да си много голям тъпанар, за да направиш асоциация между родното Гоце и Спасителя Человечески.

Сергей Дмитриевич очевидно не знае кой е Исус Христос, щом се позволява такива сравнения. Или пък не знае кой е Георги Първанов – нищо, че последният поне два пъти персонално го е предавал. Например – когато го сравни с Виденов в интервюто си в “Труд” от 13 юни 2008 г. Или когато го уреди с дълъг престой в чакалнята пред кабинета на Путин – за да се види от кого зависят и през кого минават българо-руските отношения – респективно тези между кагебистките спецове и руската “пета колона” в страната ни.

Но дори и нищо да не знае, да не е чул и да не е видял, дори и само преди час да беше пристигнал от Украйна, казаното пак е прекалено. Защото е грях да припознаеш в грешника Божия син, но пък на Го познаеш в лицето на такъв очеваден Юда като обитателят на “Дондуков” 2 – това вече не е грях, а цяло грехище, за което и деветия кръг на Дантевия ад няма да бъде достатъчен.

Този ли – с двойните си имена и биография, да е свят и недосегаем като Спасителя?!

Този ли – дето предаде своя род и отечество в името на българо-руската дружба от векове за векове, святата и ненарушимата – четете Евгений Примаков по въпроса, другари социалисти!

Този ли – заради когото ни нахлузиха ядрем ярем на врата, дето десетилетия има да го влачим, а загробените в Беленския гьол милиарди ще ги изплащат и децата, и внуците ни?

Този ли – заради когото ни назоваха Троянски кон на Русия в ЕС и най-корумпираната държава в същия – и заради когото изгубихме доверието на всичките си цивилизовани партньори?

Този ли – дето вместо да изгони търгашите от храма, ги направи свои съветници?

Този ли – дето измисли монархо-етническо-комунистическата коалиция 3-5-8, чрез която за трети път в последните две десетилетия комунистите ограбиха България?

Но е ненужно и това изборяване – само го вижте и си го представете. На кръста, с трънен венец. И ще видите, че гледката е не само и дори не толкова кощунствена, колкото пошла и безвкусна.

Това е и голямата беда на Първанов – и голямата беда на всеки комунист. Те не само че нямат чувство за чест – те нямат и вкус, нямат и въображение. Блудкави са, посредствено сресани, тъпички. Дори и казаното от Станишев да е политически изгодна метафора, тя няма как да се реализира – поради естетическата непригодност на неговия адресат за целта. Първанов с трънен венец? Първанов с нимб? Първанов разговарящ с Отца си – приел благочестивия облик на Путин?!

Няма как да проработи този рекламен трик, товарищ Сергей Дмитриевич. Няма как, защото става дума за самото олицетворение на скудоумието и посредствеността.

Много пъти съм се питал как такава бледа, мека, мазна фигура фигура като тази на Първанов изобщо успява да спечели гласове на избори. Ами ето го отговора – среднотата и сивотата е неговото амплоа. С него всеки мизерен мърморко, всеки дребен бюрократ, всеки селски тъпанар може без страх да се индентифицира, да види в негово лице своя образ и подобие.

И с това всъщност са опасни комунистите – защото са въплъщение на посредствеността. На коварната, войнстваща посредственост обаче. На тази, дето е способна на тъпи ченгесарски номера – като този със стенограмата от разговора с Дянков. На тази, която се е завтекла по цървули към вратника на властта, но после, след като прекрачи въжделената порта, тези цървули моментално се превръщат в чизми – както се пее в една песен на Славимир Генчев.

Затова и не трябва да ги допускаме до там – защото влазат ли, така опошляват и вмирисват всичко, та направо ти се отщява да живееш. И не е въпрос на политика и идеология гласуването срещу тях, а е въпрос на вкус – както много точно го беше написал Збигнев Херберт в едноименното си стихотворение.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ГЕРБ изкопира лошите практики на предишните управляващи.
30.03.2010 18:34
Депутатите не си правят труда да участват в заседанията на комисиите и парламента по важни въпроси. Просто упълномощават някой да мисли и гласува вместо тях
цитирай
2. анонимен - Крайно време е управляващите да ...
30.03.2010 18:35
Крайно време е управляващите да разберат, че властта е раница, а не баница!!!
цитирай
3. анонимен - Така е, само че всеки разбира зна...
30.03.2010 18:36
Така е, само че всеки разбира значението раницата/чантата по свой собствен начин:

Всеки грабнал чанта крачи,
тръгнали са по задачи -
майка плачи, куче влачи,
диря няма значи!
цитирай
4. анонимен - WAZ.euobserver.com: "Меденият месец на Борисов свършва"
30.03.2010 18:38
Седем месеца след като пое управлението на страната правителството на българския премиер-популист губи стремглаво популярност. Причините за това са икономическите проблеми, неизпълнените обещания и нарастващите критики.

"Политическият меден месец на Борисов свършва" - под това заглавие електронното издание WAZ.euobserver.com се спира на причините за главоломния спад в популярността на българския премиер.
цитирай
5. анонимен - Като цяло е така, но: 1/ Не са седем ...
30.03.2010 18:40
Като цяло е така, но:
1/ Не са седем месеца, а осем месеца и почти девет месеца откакто ГЕРБ спечели изборите.
2/ Наистина ГЕРБ губят популярност, но причините не са точно тези. Икономическите проблеми показаха, че ГЕРБ не знае какво да прави, което е основното и ГЕРБ задълбочиха кризата. Неизпълнените обещания - след като има много хора, които лесно се лъжат, ще има и много неизпълнени обещания. Нарастващите критики - засега ГЕРБ се опитва силово да смаже всяка критика - примерно критиките на президента или "бунта" на лекарите. Това си е нож с две остриета - пирова победа за ГЕРБ и рязко падане на популярноста им.
цитирай
6. анонимен - Мисля че медийният комфорт за Боко е ...
30.03.2010 18:42
Мисля че медийният комфорт за Боко е на свършване. Поне в западните издания той вече не е даже екзотиката "мутра-прайм". Тук обаче блажени са вЕрващите че Боко върви и мисли едновременно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1020150
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031