Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 06:49 - От страниците на печата
Автор: panaiotov Категория: Новини   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0



Разследват 13 министри на Станишев за 2 млрд. лева
Прокуратурата погва 150 незаконни договора на тройната коалиция

 

Прокуратурата започна разследване на 13 министри от кабинета на Сергей Станишев за длъжностни престъпления и за нарушение на бюджетния закон за разпореждане с държавни пари. Става въпрос за 150 договора, сключени от министри на тройната коалиция, по които няма осигурено финансиране. Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие, на социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, на здравеопазването, на икономиката, на културата, на околната среда, на земеделието, на транспорта, на физическото възпитание и спорта, което беше Държавна агенция за младежта  и спорта, оглавявана от Весела Лечева, уточниха вчера от пресцентъра на Министерски съвет.  Трима от бившите министри на Станишев вече са подсъдими за далавери. Дела се водят срещу Емилия Масларова - за щети за 11 млн. лева, Николай Цонев е подсъдим за неизгодни сделки за 8 млн. лева, а ДПС министърът Валери Цветанов - за незаконни заменки, ощетили хазната с 4 млн. лева.
Трите структури с най-голям "принос" към натрупания дълг са Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" към МРРБ. Те генерират общо 1,3 млрд. лева от държавния дълг към бизнеса.  Регионалният министър Асен Гагаузов е възложил обществени поръчки за 302.9 млн. лева, а Агенция "Пътна инфраструктура" е поръчала необезпечени дейности за 421 млн. лева. Министерство на отбраната по времето на Николай Цонев е оставило дупка в бюджета си от 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране. Най-много пари се дължат по контрактите за модернизацията на въоръжените сили, за купуване на жилища и строителство. Непокрити сметки има и за закупуването на препарати за чистене на басейни, яхтени круизи, туристически услуги и други.
Внушителен брой необезпечени договори има и във ведомството на Джевдет Чакъров. В ДПС министерството на околната среда и водите те са за 271 млн. лева. Най-голямата дупка в бюджета на министерството отваря Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Одитът му сочи, че сключените договори превишават многократно свободните пари в дружеството. От 2005 г. до септември 2009 г. предприятието е увеличило договорените суми 18 пъти.
Договорите с неосигурено финансиране на правосъдното министерство, сключени от предишния кабинет, са за 76.6 млн. лева. Неизгодни договори, сключени от Миглена Тачева, са оставили 350 млн. лева дупка в бюджета.
Два от необезпечените договори са в здравното министерство, обясни Божидар Нанев. Става въпрос за близо 9 млн. лв., които са за строеж на сгради на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Русе и Търговище, които са били планирани, но не са осигурени средства за тях, каза Нанев.
От думите на премиера обаче стана ясно, че тези пари няма да бъдат платени на фирмите. Ако ги признаем, ще вкараме държавата в огромен дефицит и ще трябва да се простим с идеята за влизане в еврозоната, обясни премиерът.

в.Атака




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panaiotov
Категория: Новини
Прочетен: 1031466
Постинги: 1849
Коментари: 1054
Гласове: 1044
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930